Európa Liga - Mindhárom magyar csapat idegenben a továbbjutásért

Sport - 2011-07-20

Mindhárom magyar csapat idegenbeli visszavágón próbálja kiharcolni csütörtökön a továbbjutást a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 2. fordulójából. Az első meccsen 2-1-re diadalmaskodott FTC a norvég Aalesund, a múlt héten egyformán 1-1-re végzett Paks és Kecskemét pedig a szintén norvég Tromsö, illetve a kazah Aktobe vendégeként lép pályára.

 

    Prukner László, a fővárosiak vezetőedzője szerint a fegyelmezett játék lehet a siker titka:

    "Nem szabad olyan helyzetet teremtenünk, hogy pontrúgásokkal veszélyeztessenek a norvégok. Az első mérkőzésen is ilyen szituációból kaptunk gólt. Fegyelmezetten kell játszanunk - fogalmazott a csapat honlapján a szakember, hozzátéve ugyanakkor, hogy a műfüves pálya gondot okozhat tanítványainak. - Erre nem lehet felkészülni. Kedd délelőtt ugyan Budaörsön speciális talajon edzettünk, de egyetlen tréning nem elég ahhoz, hogy megszokjuk ezt a felületet."

    A bajnoki ezüstérmes Paksnak és a kupagyőztes Kecskemétnek (a két csapat éppen egymással csapott össze az NB I múlt hétvégi, első fordulójában, s a meccs a tolnaiak 3-2-es sikerével zárult)egyformán bravúrra lenne szüksége a továbblépéshez.

    "Felkészültünk, bár a sorozatmeccsek miatt nem sok időnk volt erre. - mondta a klub honlapján Kis Károly, a paksiak mestere. - A Tromsö játékosai már az első meccsen bizonyították, hogy erősek, gyorsak, és a klasszikus skandináv stílus mellett képesek a kombinatív játékra is. Ahhoz, hogy meglegyen a bravúr, száz százalékot kell nyújtanunk, mindenkinek a tudása legjavát kell adnia. Fontos, hogy ne legyen olyan periódus a mérkőzésen, amikor ők uralják a játékot, illetve minél kevesebb ilyen szakasz legyen."

    A legnehezebb helyzetben talán a Kecskemét van, amely egyrészt egy több ezer kilométeres utazás után lép pályára Kazahsztánban, másrészt várhatóan rekkenő hőség és fanatikus helyi drukkerek várnak rá, a háromórás időeltolódásról már nem is beszélve. Az együttes játékosai szerint a legfontosabb az, hogy a találkozó első húsz percét átvészeljék kapott gól nélkül, s ha ez sikerül, talán meglehet a továbbjutás.    

    A múlt pénteki sorsolás alapján a Ferencváros a litván Suduva és a svéd Elfsborg párharcának győztesével, a Paks a skót Heartsszal, a Kecskemét pedig az orosz Alanyija Vlagyikavkazzal mérkőzhetne a 3. selejtezőkörben. Az FTC és a Paks otthon, a Kecskemét pedig idegenben kezdené következő párharcát jövő csütörtökön.

    A magyar csapatok programja:

    csütörtök:

Aktobe (kazah)-Kecskemét 17 ó (az első mérkőzésen 1-1)

Aalesund (norvég)-Ferencváros 19 ó (1-2)

Tromsö (norvég)-MVM Paks 19 ó (1-1)