Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovic: az utolsó lépés a mennyország felé

Sport - 2016-09-13

Stojan Ivkovic szövetségi kapitány szerint a férfi kosárlabda-válogatott nem foglalkozik a felfokozott elvárásokkal, csak a szerdai, luxemburgi Európa-bajnoki selejtezőre koncentrál, melynek megnyerésével a kijuthat a jövő évi kontinenstornára.

"Kellemetlen ellenfél vár ránk, de holnap megtehetjük az utolsó lépést a mennyország felé" - mondta kedden Luxemburgból a négy forduló után százszázalékos magyar nemzeti csapat szakvezetője, hozzátéve: Sopronban 25 ponttal sikerült legyőzni az ellenfelet, ezzel együtt nehéz meccsre számít.

A kapitány elmondta, a válogatottban mindenki egészséges, egyedül Hermann János gyúró háta fáj, őt Téglásy György csapatorvos kezeli. A körülményekről szólva kifejtette, gyönyörű erdei szállodában laknak, így minden adott az ideális felkészüléshez.

"Az otthoni felfokozott várakozásokkal most nem foglalkozunk, nem beszélünk az interneten olvasottakról, csak a meccsre koncentrálunk" - utalt arra Ivkovic, hogy a férfi csapat legutóbb 1999-ben vett részt Európa-bajnokságon.

A válogatott már csak akkor nem jut ki a 2017-es Eb-re, ha kikap a sereghajtó Luxemburg otthonában, majd szombaton több mint tíz ponttal alulmarad a macedónokkal szemben Szolnokon. Ezzel párhuzamosan szerdán a macedónoknak le kell győzniük a vendég briteket, akiknek szombaton Luxemburgban is ki kell kapniuk legalább 25 ponttal. Ez már csak azért is valószínűtlen, mert a miniállam csapata mind a négy eddigi meccsét elvesztette.

A 40. kontinenstornának Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

A G csoport állása:

-------------------

1. Magyarország 8 pont, 2. Nagy-Britannia 6 (348-335), 3. Macedónia 6 (316-321), 4. Luxemburg 4