FIFA-világranglista - Magyar csúcs: a válogatott a 27. helyen

Sport - 2011-09-21

A magyar labdarúgó-válogatott 18 helyet javítva a 27. a nemzetközi szövetség (FIFA) legfrissebb, szerdán kiadott világranglistáján. A rangsor 1993-as bevezetése óta a magyarok még sosem álltak ilyen előkelő pozícióban.

 A nemzeti csapat eddigi legjobbja az idén márciusban elért 36. hely volt.

    Az Egervári Sándor szövetségi kapitány által vezetett válogatott augusztusban 45. volt, azóta barátságos találkozón legyőzte Izlandot (4-0), Eb-selejtezőn pedig Svédországot (2-1) és Moldovát (2-0). A szakember tavaly júliusban vette át a gárda irányítását, a nemzeti együttes akkor még a 62. helyen állt.

    "Ez a helyezés elismerése annak a teljesítménynek, amit a megfiatalodott, szellemiségében megváltozott válogatott nyújtott az elmúlt bő egy évben" - mondta az mlsz.hu-nak Kenyeres Imre szövetségi edző, Egervári Sándor segítője. "Ha értékén kezeljük ezt a javulást, akkor igenis örülhetünk neki, hiszen az elvégzett munkának az elismerése. A legjobb harmincba kerülni óriási dolog, de akkor lenne igazán értéke, ha ezt a pozíciót sikerülne tartósan megőriznünk, és nem csupán egyszeri kirándulást tennénk az élmezőnybe. Én magam érzek annyi erőt ebben a válogatottban, hogy meg tudja tartani ezt a jó pozíciót, és később bebizonyíthatja, nem egyszeri kiugró eredmény a 27. hely, hanem a csapat valódi erejét mutatja."

    A FIFA hivatalos honlapján közzétett listából kiderül, a magyarok Európa-bajnoki selejtezős ellenfelei közül a vb-ezüstérmes hollandok visszacsúsztak a második pozícióba, a svédek a 25., a finnek a 72., a moldovaiak a 122., a San Marinó-iak pedig a 203. helyen állnak.

    A rangsort ismét a világ- és Európa-bajnok spanyolok vezetik, a vb-negyedik Uruguay - szintén rekordot döntve - negyedik, Brazília visszaesett a hetedik, Anglia a nyolcadik pozícióba.

    A magyar együttes a 2014-es vb selejtezőjében Hollandia mellett a jelenleg ugyancsak 27. Törökországgal, a 49. Romániával, a 28 helyet javított és 58. Észtországgal, valamint a San Marinóhoz hasonlóan sereghajtó, azaz 203. Andorrával találkozik majd.