Finnország a jégkorong világbajnok!

Sport - 2011-05-16

Az első harmadban egy hajszállal a finnek játszottak jobban, ám a svéd kapus Viktor Fasth mindent hárítani tudott. A gól nélküli első húsz perc után a második harmad derekán váratlanul jutottak vezetéshez a svédek. Magnus Paarjavi lőtt hihetetlenül pontosan a bal felső sarokba (0-1).

A finneket váratlanul érte a gól, de semmit nem változtattak játékukon, továbbra is zárt védekezésből igyekeztek villámgyors támadásokat vezetni. A második harmad végén David Petrasek kiállítása után először jutottak emberelőnybe a finnek, végül hét másodperccel a játékrész vége előtt Jarkko Immonen óriási bombagólt lőtt Fasth kapujába (1-1).

 

Ahogyan mondani szokás: minden kezdődhetett előröl. A harmadik harmad elején a finnek egy percen belül két gólt lőttek be, előbb Petteri Nokelainen, majd Niko Kapanen volt eredményes (3-1). Talán már ekkor eldőlt a finálé sorsa, ám a svédek még küzdöttek a szépítésért, és az esetleges egyenlítésért.

 

A hajrában azonban két és fél perc alatt újabb három gólt szereztek a finnek, ami már a svédek kiütéses vereségét jelentette.

 

Érdekesség, hogy az 1995-ös hoki vébé döntőjében is svéd-finn mérkőzést rendeztek Stockholmban. Finnország Ville Peltonen mesterhármasával és Timo Jutila góljával nyert 4-1-re.

 

Annak ellenére, hogy a döntőben hat gólt kapott, mégis a svéd kapust Viktor Fasth-ot választották a torna legértékesebb (MVP) játékosának.

 

Jégkorong vb, döntő:

 

Finnország-Svédország 6-1 (0-0, 1-1, 5-0)

Gól: Immonen (40., emberelőnyben), Nokelainen (43.), Kapanen (44.), Pesonen (57.), Pyorala (58.), Pihlstrom (60.), ill. Paarjavi (28.).