Gondtalanul úszhatnak

Sport - 2007-10-30

Az úszás népszerűsítése és az úszósport segítése érdekében Debrecen önkormányzata több programot is támogat a Debreceni Sportcentrum és Sportiskola Kht. közreműködésével.

Hét debreceni óvodából 10 csoportban közel 160 apróság vesz részt abban az Úszóovi nevet viselő programban, melynek keretében a gyerekek kedvezményes díj ellenében vehetnek részt úszófoglalkozásokon. A támogatás nem csak az uszodahasználatra és az oktatók díjazására, hanem a gyerekek utaztatására is vonatkozik.

A Hunyadi János Általános Iskolában ebben a tanévben úszóosztály indult. A gyerekek kezdetben heti három alkalommal, majd később naponta vesznek részt úszásoktatáson. Rajtuk kívül a Kodály Zoltán Általános Iskola 5. osztályosainak kötelező úszásoktatását támogatja a város.

A sportiskola felkészítő programja keretében közel 200 gyerek úszhat naponta a Debreceni Sportuszodában. Ők egy esztendeig csak úszással foglalkoznak, s azután – sporttehetségük jellege alapján – indulnak majd el más szakosztályok felé.

A sportiskola triatlonszakosztályának tehetséges fiataljai – válogatottak, válogatott kerettagok, országos bajnokságok helyezettjei – úszóedzéseiket szintén támogatott körülmények között tarthatják, s nem is eredménytelenül! Az Aquatlon Debrecenben rendezett országos döntőjén – 527 versenyző között –  Bujdosó Boglárka és Zékány-Nagy Patrik 2., Puskás Kristóf és Győri Zoltán pedig 4. helyet szerzett. Fiú csapatversenyben a sportiskola triatlonosai az Újonc „A” kategóriában elsők, Újonc „B”-ben másodikok lettek.

A Debreceni Sport Kft.-nek nyújtott támogatás segítségével válogatott kerettagok számára megszervezhető optimális edzéslehetőség. Ennek is köszönhetően jelenleg Szabó Zita és Lipták Tamás olimpiai indulási helyen található.