Jégkorong Erste Liga - A felsőházi rájátszás a Debrecen célja

Sport - 2019-09-12

A felsőházi rájátszás a DEAC célja a pénteken kezdődő jégkorong Erste Ligában - hangzott el a szakosztály csütörtöki szezonnyitó sajtótájékoztatóján.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője elmondta: a tavalyi 260 millió forintos költségvetést idén mintegy 10 százalékkal megemelték. A büdzsé felét a Debreceni Egyetem és a város önkormányzata biztosítja a szakosztály működéséhez. A szükséges forrás másik felét a jégkorong szövetség szponzori segítségével, saját szponzorokkal és tao-támogatással fedezik. Hozzátette: azzal, hogy a DEAC az első Erste Ligában töltött szezonjában rögtön megszerezte a bronzérmet, magasra tette a lécet, ugyanakkor reméli, hogy az idén legalább a tavalyi eredményt meg tudja ismételni az együttes.

"A DEAC az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, remélem, hogy a szakosztályok is ehhez a jubileumhoz méltóan szerepelnek majd" - fogalmazott az ügyvezető.

David Musial, a DEAC vezetőedzője közölte: a csapat tavalyi bronzérme "csodaszámba" ment, de az idén is szeretnének sikeresen szerepelni. A tréner szerint a nyolchetes kemény munka végére a társaság igazi csapattá kovácsolódott, és ez bizakodásra ad okot.

A DEAC 23 fős keretében jelentős változások történtek az elmúlt időszakban. Mindössze tizenkét játékos maradt a klubnál, tizenegyen pedig új igazolások. A legnagyobb változás a hátvédsorban volt, ahova a többi között leigazolták az UTE-tól Phil Kisst, a Dunaújvárosi Acélbikáktól Léránt Renét és Mestyán Istvánt, a fehérvári Titánoktól pedig Sándor Flóriánt. A vezetőedző ezt azzal indokolta, hogy az előző szezonban elsősorban a hátsó alakzatban akadtak kisebb problémáik. A hátvédek kiválasztásánál a nagyobb tapasztalat döntő volt - fűzte hozzá. David Musial az esélyeket illetően nem bocsátkozott találgatásokba, szerinte minden mérkőzésen a legjobbat kell nyújtania a csapatnak, és akkor a felsőházi rájátszásba, a legjobb öt közé is bekerülhet a DEAC.

Berta Ákos csapatkapitány hangsúlyozta: az erős ellenfelekkel szemben játszott nehéz felkészülési mérkőzések arról győzték meg, hogy az idei DEAC-ban több potenciál van, mint amennyi a tavalyiban volt.

Fodor András szakosztályvezető elmondta: tavaly 210 bérletesük volt, és mivel a jégkorong iránt folyamatosan nő az érdeklődés a városban, ennél többet értékesítenek majd az idén. Az utánpótlásban folyó munka színvonalának érzékeltetésére közölte: a felnőttcsapat keretéhez öt olyan játékos csatlakozott, aki tavaly még a juniorbajnokságban játszott.

A DEAC az Erste Liga alapszakaszának első mérkőzését vasárnap este fél héttől játssza hazai pályán a Fehérvári Titánok ellen.