Kovács Katalin és a férfi kenu négyes: dupla arany

Sport - 2007-08-13

A magyar versenyzők 9 arany-, 3 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek a Duisburgban rendezett, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A győzelmek közül három (C-1 1000 m, női K-1 és C-2 500 m) született az ötkarikás játékok műsorán szereplő számban, emellett a csapat hét férfi és négy női kajakos, illetve három kenus indulási jogot gyűjtött a jövő évi pekingi játékokra.

A szombat délutáni 1000 m-es döntők során győzött a kenus Vajda Attila és a kajakos Kovács Katalin. A nap egyetlen ezüstje a Paksy Tímea, Kovács, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma összeállítású 500-as négyeshez fűződött, míg a leghosszabb távon a címvédőként indult Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor és a vb-újonc Kozák Danuta, Szabó Gabriella kajakduó a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 1000 m-es kenucsapat - Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor - szintén harmadik lett.

 

Vasárnap a kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa Eb-sikere után ezúttal is nyert K-1-ben, mellette a Kadler Viktor, Beé István, Boros Gergely, Babella Balázs férfi kajakos és nagy meglepetésre a Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál összeállítású kenus kvartett vehetett át aranyérmet az eredményhirdetéskor. A Paksy, Kovács, Fazekas és Patyi Melinda alkotta női kajaknégyesnek a kontinensviadalhoz hasonlóan ezúttal is csak második hely jutott a házigazda németek mögött, az egyetlen 200-as bronzérem pedig Gyertyános Gergely (K-1) nevéhez fűződött.

 

A zárónap délutánjának döntőiben is jól teljesített a csapat: 500 m-en nyert Kovács ,aki ezzel 23. világbajnoki címét szerezte), a Kozmann György, Kolonics György kenupáros, valamint 200-as diadala után ismételt a Balázs, Horváth, Joób, Sarudi összeállítású kenus kvartett és győzött a Paksy, Fazekas, Keresztesi Alexandra, Benedek ezres négyes is. Az 500-as távon további egy ezüst (Paksy, Benedek) és két bronz (Kammerer, Kucsera és a férfi kajaknégyes /Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor/) jutott a magyaroknak.