Labdarúgás - Másodszor világbajnok Franciaország

Sport - 2018-07-15

Moszkva, 2018. július 15., vasárnap (MTI) - Története során másodszor nyert labdarúgó-világbajnokságot Franciaország azzal, hogy az oroszországi vb moszkvai döntőjében 4-2-re legyőzte Horvátországot.

A franciák harmadszor játszottak döntőt, húsz éve, otthon - ahol az elődöntőben a horvátokat múlták felül - nyertek a brazilok ellen, 2006-ban, Németországban viszont kikaptak az olaszoktól. A horvátok eddigi legjobb szereplése egy harmadik hely volt, melyet 1998-ban Franciaországban harcoltak ki.

A Luzsnyiki Stadionban rendezett vasárnapi mérkőzésen Mandzukic öngóljával a franciák szereztek vezetést, majd Perisic egyenlített, de még a szünet előtt a kapuba talált Griezmann is, aki a Perisic kezezéséért videóval megítélt büntetőt értékesítette. A második félidőben Mbappé, majd Pogba lőtt gólt, aztán Mandzukic használta ki Lloris hibáját.

Szurkolók Zágrábban, a Jelacic bán téren 2018. július 15-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az oroszországi vb bronzérmét az angolokat szombaton 2-0-ra legyőző belgák szerezték meg, történetük során először végezve az első három között.

A horvát Luka Modric kapta az oroszországi labdarúgó-világbajnokság legjobb játékosának járó Aranylabdát a vasárnapi döntő után.

A brazil Romário érdemelte ki legutóbb - 1994-ben - világbajnokként a legjobbnak járó különdíjat, azóta az aranylabdások nem a győztes csapatból kerültek ki.

A díjakat az eredményhirdetés előtt, szakadó esőben adták át, de a játékosok közül csak Luka Modric és Kylian Mbappé volt ott a gyepen.

A vasárnapi finálét Franciaország nyerte 4-2-re Horvátországgal szemben.

A világbajnokság különdíjasai:

-----------------------------

A torna legjobb játékosa (Aranylabda): Luka Modric (horvát)

A torna gólkirálya (Aranycipő): Harry Kane (angol) 6 gól

A torna legjobb kapusa (Aranykesztyű): Thibaut Courtois (belga)

A torna legjobb fiatal játékosa: Kylian Mbappé (francia)

Sportszerűségi verseny: Spanyolország