MK-döntő: Nagyon nehezen, de a DVSC nyert

Sport - 2012-05-02
A DVSC-TEVA nyerte a futball Magyar Kupát a Puskás Ferenc Stadionban.A rendes játékidő 3-3-a és a hosszabbítás után büntetőkkel verte a másodosztályú MTK-t. A kilencedik párban Mészáros belőtte, Kálnoki Kis kihagyta, így lett 8-7

Az első félidőben a DVSC játszott fölényben, az MTK-t védekezésre kényszerítette. Az NB II.-es csapatnak alig akadt helyzete. Kanta próbálkozott félpályás emeléssel, de Verpecz könnyedén fogta, majd az MTK-snak volt egy ballábas lövése is, de elkerülte a kaput.

Az addig semmit sem mutató MTK egyetlen villanással majdnem megnyerte az első félidőt, Balajti cselezte ki a védőjét a tizenhatoson belül, majd hat méterről lőtt, Verpecz lábáról kijött a ziccer. Az utolsó percben jött a második MTK-ziccer, és ezt már nem úszta meg a hajdúsági csapat. Balajti ugratta ki remek ütemben Könyvest, aki 12 méterről a jobb sarokba lőtt (1-0).

 

A folytatásban nem tartalékolt tovább Kondás Elemér, Ramos helyett Coulibaly, Rezes helyett Bouadla állt be a szünetben. Utóbbi gyorsan letette a névjegyét, az 50. percben 35 méterre a kaputól kapott labdát, és egy igazítás után ballal irtózatos erővel kilőtte a jobb felső sarkot (1-1). Kis híján a másik csere is megvillant öt perccel később, Coulibaly pörgette fel magának a labdát, majd 17 méterről félfordulattal lőtt, Hegedűs az alapvonalon túlra mentett. A szögletből viszont megjött a debreceni fordítás, egy védő által megcsúsztatott labdát Szakály fejelt a hálóba 7 méterről (1-2).Öt perc múlva a DVSC a vezetést is megszerezte Sokáig nem őrizték az előnyt. A 60. percben Nikolov visszahúzásért megkapta második sárga lapját. Az emberhátrányba került DVSC pedig hamar megkapta a büntetését az MTK-tól is. Kanta ívelt félpályáról a beinduló Ladányi elé, aki átemelt a kirohanó Verpecz felett. (2-2)

 

A Loki tíz emberrel sem állt be védekezni, kontrákkal próbálkoztak. Varga vezetést is szerezhetett volna, amikor három ember között betört a tizenhatosra, de lövése nem sikerült. Húsz perc után elfogytak a csapatok, visszaesett az iram.

 

A 87. percben úgy tűnt az MTK eldöntötte a mérkőzést. Zsidai remekül kényszerítőzött Kantával a tizenhatos előtt, majd betörve közelről a léc alá bombázott. (3-2) A DVSC nem adta fel, két perc múlva egyenlített. Szakály balról húzodott be, két MTK védő is elengedte, majd 16-ról, középről kilőtte a bal alsót. (3-3)

 

A hosszabbításban egyik csapat sem dolgozott ki igazán veszélyes helyzetet, a DVSC tíz emberrel érthetően inkább csak védekezett, így a tizenegyesek következtek.

 

A büntetőpárbajt a Debrecen kezdte, a csapatkapitány megadta az alaphangot. Szakály határozottan betalált, ahogy csapatából Nagy, Bouadla és Lucas is. Az MTK-ből az első három rúgó Vukmir, Zsidai és Vass is eredményes volt, a negyedik Wolfe lövését azonban védte Verpecz. Coulibaly már ekkor megnyerhette volna a meccset, de kapu fölé lőtt, Kanta pedig nagyon okosan a bal alsóba gurított. A következő három párosnál is mindenki betalált, Korhut-Szekeres, Simac-Pál, Varga-Fenyves is tartotta a döntetlent. A kilencedik körben azonban Mészáros góljára Kálnoki Kis nem tudott válaszolni, Verpecz megfogta a lövést.

 

A DVSC-TEVA ötödjére győzött a Magyar Kupában, 1999-ben, 2001-ben, 2008-ban és 2010-ben nyert.

Jegyzőkönyv:

DVSC-TEVA – MTK Budapest 3-3 (0-1, 3-3, 3-3) – tizenegyesekkel 8-7

Puskás Ferenc Stadion, 5000 néző, V: Szabó Zs.

gólszerzők: Bouadla (51.), Szakály (55., 89.), illetve Könyves (45.), Ladányi (62.), Zsidai (87.)

kiállítva: Nikolov (60.)

sárga lap: Nikolov (60.), Nagy Z. (80.), Korhut (94.), illetve Wolfe (70.), Vukmir (120.),

 

DVSC:

Verpecz – Nikolov, Simac, Mészáros, Korhut – Ramos (Coulibaly, a szünetben), Varga – Lucas, Szakály, Rezes (Bouadla, a szünetben) – Kulcsár (Nagy Z., 63.)

 

MTK:

Hegedűs – Wolfe, Szekeres A., Kálnoki Kis, Vadnai – Vukmir, Zsidai – Könyves, Kanta, Ladányi (Pál A., 90.) – Balajti (Vass, 62.).