Indulhat a debreceni stadionépítés

Sport - 2011-05-31

Megalakult a debreceni stadion rekonstrukcióját végző projektcég, a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. A társaság megalapításáról szóló szerződést Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Tauber Zoltán, a BMSK Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója írta alá.

A beruházás tervezett költsége 12 milliárd forint, a debreceni stadionépítést tanulóprojektnek szánják a Puskás Ferenc Stadion ennél sokkal többe kerülő újjáépítéséhez.

 

A szerződés aláírása előtt Horváth Gergely Domonkos elmondta: az MNV Zrt. feladata, hogy részt vegyen annak a kormányzati célnak a megvalósításában, melynek eredményeként olyan sportlétesítmény-szerkezet alakul ki, mely megfelel a piacgazdaság követelményeinek, ugyanakkor alkalmas a magyar sport fejlődésének hatékony támogatására.

 

Kósa Lajos emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök ígéretére, melyet a DVSC Bajnokok Ligája szereplésének idején tett: ha a Fidesz kormányzati pozícióba kerül, akkor felújítja a debreceni stadiont. A kormányváltás óta eltelt egy év, most megalakult a projektcég, de az elmúlt időszakban sem tétlenkedtek, hiszen elkészült a tervezői program.

 

Véleménye szerint a magyar labdarúgás akkor lép előre, ha a jól működő első osztályú csapatoknak nemzetközi mérkőzések lebonyolítására alkalmas stadionjaik vannak, melyek mérete az igényekhez igazodik. A debreceni stadiont ezért 20 ezer néző befogadására tervezik.

 

A polgármester szerint a közös projekt alkalmas arra, hogy az állam, mielőtt belefog a Puskás Ferenc Stadion felújításába, egy kisebb méretű stadion rekonstrukciójánál megtapasztalja a buktatókat: míg a debreceni stadion felújításának költsége 12 miliiárd, addig a Puskás Ferenc stadionra várhatóan ennek többszörösét kell költeni.