NYÍRERDŐ ERDEI FUTÓVERSENY

Sport - 2007-03-13

 Gyerekek, felnőttek, fiatalok, idősek – mintegy ötszázan vettek részt vasárnap délelőtt a jubileumi, tizedik Nyírerdő erdei futóversenyen. Szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadta a versenyt, hiszen kellemes, napsütéses idő várta a sport szerelmeseit.

A megyeszékhelyen élők mellett, sokan érkeztek például Bodaszőlőről, vagy Hajdúböszörményből, de a többi között budapesti, szolnoki, nyíregyházi, baktalórántházi, pécsi és egri sportolók is rajthoz álltak valamelyik távon a debreceni Nagyerdőben. A szervezők (a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt., a Hajdú-Bihar Megyei Atlétikai Szövetség és a Bihari Atlétabírók Sportegyesülete) célja volt, hogy mindenki figyelmét felhívják az egészséges életmódra, a környezet-tudatos magatartásra, az erdők védelmére. Emellett a közelgő ünnepre gondolva, a résztvevők ezen a módon is tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt. A rendezvényen Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének igazgatója hangsúlyozta: az elmúlt évtizedben közel négyezren vettek részt a Nyírerdő futóversenyeken. 

 

A viadal debreceni városi mezei bajnokság is volt. A legnépszerűbb versenyszámnak a Nyírerdő-futás bizonyult: több mint 230-an futották le a stílszerűen 2007 méteres távot. A fiatalok serdülő, ifjúsági és junior kategóriában 1500, 2500 és 5000 méteren mérték össze tudásukat. A felnőttek öt- és tíz kilométeres távon állhattak rajthoz, a férfiak 10.000 méteres távja egyúttal Aradi János emlékverseny is volt. (Az 1983-ban elhunyt sportember versenyzőként 800 és 1500 méteres versenyeken ért el kiváló eredményeket, edzőként pedig sok válogatott közép- és hosszútávfutó atlétát nevelt. Aradi János a Hajdú-Bihar Megyei Atlétikai Szövetség elnökeként is sokat tett a sportágért.) Az emlékversenyt Soós Dániel, a Budapesti Honvéd versenyzője nyerte.

 

A viadalon különdíjat kapott a legidősebb induló, a 75 éves Novák Ferenc, aki egyébként mindegyik Nyírerdő-versenyen részt vett. Emellett számtalan ajándékot, játékot és sportszert is kisorsoltak a szervezők, ezeket a Nyírerdő Zrt. ajánlotta fel.