Olasz bundabotrány: óriási felháborodást keltett a szigorú ítélet

Sport - 2006-07-17

A világbajnokságot nyerő 23 olasz válogatott játékos közül 13-nak kellene a Serie B-ben pályára lépni a következő szezonban. Legtöbbjükért azonban már bejelentkeztek az európai élklubok.

A bundabotrányban érintett labdarúgócsapatok vezetőinek körében óriási felháborodást keltett az olasz sportbíróság péntek esti szigorú ítélete, amely a másodosztályba száműzte a Juventus, a Lazio és a Fiorentina együttesét, előbbit pedig megfosztotta legutóbbi két bajnoki címétől, a Milant pedig mind az előző, mind a következő bajnokságban pontlevonással sújtotta. "Igazságtalan, elhamarkodott, megalapozatlan, törvénytelen", ezekkel a jelzőkkel reagáltak a klubok a büntetésekre. A La Gazetta dello Sport című lap vasárnapi számában arról ír, hogy a múlt vasárnap világbajnokságot nyerő 23 olasz válogatott játékos közül 13-nak kellene a Serie B-ben pályára lépni a következő szezonban. Legtöbbjükért azonban már bejelentkeztek az európai élklubok.

   

Roman Abramovics, a Premier League-ben szereplő Chelsea milliárdos tulajdonosának luxusjachtja az olasz partoknál horgonyoz és a helyi újságok szerint a klubvezető már találkozott Fabio Cannavaróval, a Juventus védőjével. A Real Madrid Gianluca Zambrottáért és Emersonért tett 30 millió eurós ajánlatot, de Olaszországba utaztak a Bayern München, a Liverpool és az Arsenal képviselői is. "Remélem, sikerül megtartani a legértékesebb játékosainkat" - mondta Didier Deschamps, a Juventus vezetőedzője.

   

Cobolli Gigli, a Juventus elnöke bízik benne, hogy a klub fellebbezése után enyhítenek a torinóiakat sújtó ítéleten. "A másodosztályba történt visszasorolást még talán el tudjuk fogadni, de a 30 pontos levonást túlzásnak érzem, főleg úgy, hogy semmivel sem tudták bizonyítani bűnösségünket. Az igazunkért készek vagyunk elmenni a lausanne-i Sportdöntőbíróságig is."

   

Diego Della Valle, a Fiorentina elnöke szerint az eljárás szabálytalanul zajlott. "Meg sem hallgatták a védőügyvédünket. Úgy nem lehet valakit elítélni, hogy nem kapja meg a lehetőséget a védekezésre. Polgári bíróságon támadjuk meg az ítéletet, ha az alapvető jogainkat sem biztosítják."

   

A Fiorentina az elsőfokú ítélet szerint 12, Lazio pedig 7 pont levonással kezdi meg szereplését a Serie B-ben. A Milantól 44 pontot vontak le az előző szezonban, míg a következőt 15 pont hátránnyal kezdheti meg, de az élvonalban.

(MTI)