Öttusa Eb: Balogh Gábor és a magyar csapat aranyérmes

Sport - 2006-07-17

Három érmet szereztek a magyarok a budakalászi öttusa Európa-bajnokság hagyományos férfi versenyében: egyéniben győzött Balogh Gábor, harmadik lett Fülep Sándor, és a dobogó legmagasabb fokára állhatott a Balogh, Fülep, Horváth Viktor trió is.

Egyéniben az ezüstérmet az orosz Andrej Mojszejev szerezte meg, Horváth hatodik, Kállai Ákos hetedik lett. Csapatban az oroszok végeztek a második, a fehéroroszok pedig a harmadik helyen. Balogh igazi öttusa produkcióval rukkolt elő, rendkívül kiegyensúlyozott teljesítménnyel, megérdemelten diadalmaskodott. Lövészetével pozícionálta magát az élmezőnyben, parádés, ezer ponton felüli vívásával élre állt, és már nem is engedte át a vezetést. Úszásban jó időt ért el, majd a lovaspályán nagyon megdolgozott, 1160 pontot "gyűjtött", így a futás rajtjánál 23 másodperces előnye volt az őt üldöző, Athénban olimpiai bajnok Mojszejevvel szemben. Az orosz jó futónak számít, de Balogh semmit sem bízott a véletlenre, a rendkívül lelkes és aktív közönség támogatását élvezve nagy tempót diktált, és egyedül futva le a 3000 métert, meggyőző fölénnyel nyert.

   

Mögötte Mojszejev, majd Fülep ért a célba, aki saját magát is meglepő vívással került az éremesélyesek közé. Rosszul lőtt, a folytatás viszont jócskán várakozáson felül sikerült neki, kilencszáz pont fölé jutott a második számban, amire eddig vb-n, Eb-n sohasem volt képes. Aztán élt a kínálkozó lehetőséggel, s az élmezőnyre ragadva dobogós helyen fejezte be a versenyt.

    

Horváth lőtt a magyarok közül a legjobban, a vívás viszont neki ment a legkevésbé. Az úszás után a lovaglással is akadtak gondjai, így ő reálisan már "csak" az első hat közé kerülésért hajtva vághatott neki a zárótusának. Kilencedikként rajtolva zárkózott fel hatodiknak.

  

Kállai Fülephez hasonlóan nem célzott jól, vívásban viszont eredményes volt, úszásban hozta a szokásos formáját, lovaglásban pedig brillírozott, egyedüliként ért el 1200 pontot, ezzel a harmadik szám után elfoglalt tizenötödik helyről az ötödikre lépett előre a futásra. Mivel azonban ez nem tartozik az erősségei közé, várható volt, hogy némileg visszaesik, de jól küzdött, s hetedikként zárt.

 

A csapatverseny hamar eldőlt, a magyarok az első szám után másodikak voltak, majd a vívással az élre kerültek, attól kezdve pedig fokozatosan növelték előnyüket. A Sydneyben olimpiai ezüstérmes, 1999-ben és 2001-ben világbajnok Balogh először végzett az élen Európa-bajnokságon egyéniben. Ezt megelőzően egy bronzérme volt, amit 2002-ben szerzett. Fülep 2001-ben volt már harmadik. Csapatban címvédés történt, igaz, tavaly Montepulcianóban Balogh és Fülep mellett Kállai volt a harmadik csapattag.

(MTI