Paralimpia 2016 - A "nap 26 órájában" dolgozik a magyar csapatiroda

Sport - 2016-09-07

Tatár András csapatvezető megfogalmazása szerint a riói magyar csapatiroda a "nap 26 órájában" dolgozik azért, hogy a sportolók és kísérőik körül minden rendben legyen a versenyekkel csütörtökön kezdődő paralimpián.

Brazil táncosok a Rio de Janeiró-i olimpiai faluban egy nappal a paralimpiai játékok kezdete előtt, 2016. szeptember 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

"A kezdeti nehézségéken alternatív és kreatív megoldásokkal úrrá lettünk. - mondta az MTI-nek a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) sportigazgatója. - Valaki úgy fogalmazott, hogy a fogaskerekek nincsenek beolajozva, szerintem inkább egy-kettő hiányzik, de talán jobb is így, így könnyebben mozog a szerkezet. Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a csapatiroda munkatársai, Horváth Patrícia és Szabó Kristóf áldozatos munkájának köszönhetően úrrá tudtunk lenni a nehézségeken, s úgy érzem, hogy nincsen fennakadás. Az orvosi csapatunk is berendezkedett rendesen. A falu szolgáltatásai megfelelőek."

Ahogy fogalmazott: a nap 26 órájában dolgoznak, mindent szerveznek, amire a sportolóknak szüksége lehet.

"Nagy segítség, hogy az információk mobil eszközökkel bárhol elérhetőek, azaz nem kell állandóan az asztalnál ülnünk, folyamatosan rohangálunk körbe-körbe, s közben telefonon tudjuk intézni az ügyeket." - tette hozzá.

A szakember elárulta, hogy "ült már az asztal másik oldalán", hiszen 2006-ban tagja volt a dohai Ázsia Játékok szervezőbizottságának, azaz ismeri az ilyen nagy multisport események működését, és a parasport sem idegen terület a számára. Tizenegy év külföldi munka után egy éve költözött haza, azóta az MPB sportigazgatója.

A szerda esti megnyitóról szólva Tatár András azt mondta: rábízzák a sportági vezetőkre a döntést, hogy a sportolók részt vegyenek-e az ünnepségen.

"Kedden volt egy monstre csapatvezetői értekezlet az összes delegációvezetőnek, ott megpróbálták elmagyarázni a megnyitó menetét. - árulta el. - Komoly kihívást fog ez jelenteni a sportolóknak. A mi transzportunk 15.45 körül fog indulni, és számításaink szerint éjfél előtt nem fogunk ide a faluba visszaérkezni, ez elég megterhelő lesz mindenki számára. Több mint valószínű, hogy aki az első napon versenyez, az nem fog részt venni a megnyitón."

A helyi idő szerint 18.15, magyar idő szerint 23.15 órakor kezdődő ceremónián a hetedik paralimpiáján résztvevő kerekesszékes úszó, Ráczkó Gitta viszi majd a magyar zászlót.