Petr Cech is gratulált

Sport - 2007-05-29

A Magyar Kupát nem sikerült elhódítani, emiatt van némi hiányérzete, de Miroslav Beráneknél boldogabb embert jelenleg nem találunk. A cseh szakvezető évértékelő interjújában kifejtette, a pihenő után minden idegszállal a nemzetközi szereplésre összpontosít a csapat.

Miroslav Beráneket szolid, mosolygós, de határozott személyiségnek ismerték meg a szurkolók, ám a 2006 augusztusában Debrecenbe érkezett cseh szakember a bajnokság végéhez közeledve egyre feszültebb lett. Látszott, meg akar felelni, teljesíteni a célt: megnyerni a bajnokságot és a Magyar Kupát. Mint köztudott, utóbbi nem jött össze, a döntőben tizenegyesekkel alulmaradtunk a Honvéddal szemben, ám a Borsodi Ligában nem volt gond, már három fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy zsinórban harmadjára is a Lokié az arany. A REAC-meccs utáni zártkörű bulin kezdetben még visszafogott volt, csendesen szivarozott felesége mellett, majd amikor hajnaltájban Szatmári Csaba megpróbált elénekeltetni vele egy cseh dalt, fokozatosan feloldódott a nyomás alól. Ami volt kudarc, feledésbe merült, amúgy sem az a típus, aki hátra néz, nem rágódik a múlton, mindig a következő feladatra koncentrál, csak a jövő lebeg a szeme előtt.

Miroslav Beránek hálás, szerény ember, nem rendelkezik a Magyarországon dolgozó külföldi edzőkre időnként jellemző sztárallűrökkel. Az újságírók gyakran megkérik, jellemeze, miért tart itt a magyar labdarúgást, de soha nem vállalkozik rá. Azt mondja, erre megvannak a megfelelő személyek. Pedig pontosan tudja, mi a baj, de messziről jött emberként nem akar ítélkezni.

Szombaton, a Sopron meccs utáni záróvacsorán felszabadultan, vidáman ünnepelt a fiúkkal. Amikor eljött a búcsú pillanata, magyarul megköszönte a csapat tagjainak ezt a csodálatos sikert. Őszintén bevallotta, mennyire boldog, hogy elérte, amit korábban neki egyetlen gárdával sem sikerült az élvonalban: bajnok lett!

- A bajnoki cím megszerzése után sehogy sem akart elnémulni a mobilja. Ezek szerint sok gratuláció érkezett otthonról.

 

- Rengeteg sms-t és telefonhívást kaptam. Több volt játékosommal még ma is tartom a kapcsolatot, főleg azokkal, akikkel a válogatottnál dolgoztam együtt. Régi ismerősként a Chelsea kapusa, Petr Cech elsőként ragadott telefont, de gratulált Újfalusi is, aki jelenleg a Fiorentinánál futballozik, míg a Bordeaux középpályása, Smicer is kifejezte jókívánságait.

 

- Csehországban mekkora publicitást kapott, hogy bajnok lett a Debrecennel?

 

- Ha hazamegyek, alaposan átolvasom majd az újságokat, most csak az interneten tudtam tájékozódni. Pozitív visszhangot váltott ki a bajnoki győzelem, sok cseh újságíró felhívott , hogy interjút kérjen.

 

- A célt elérte a csapat, de érezte úgy egyszer is, hogy nem jól döntött, amikor elfogadta a Debrecen ajánlatát?

 

- A bajnokság során voltak nehéz periódusaink, ősszel például öt mérkőzésen át nem tudtunk nyerni. Ez az időszak nagyon nehéz volt mindenki számára, és ebbe én is beletartozom. Átvészeltük, kimásztunk a gödörből, ami annak is köszönhető, hogy a játékosok hozzáállása megváltozott, hittek a sikerben, fegyelmezettek lettek és újra kezdtünk eredményesen szerepelni. Megpróbáltunk más felfogásban, más játékstílusban futballozni, néhány labdarúgót más poszton próbáltunk ki, többen nagyon jól megállták a helyüket. Úgy érzem, az átszervezés eredményes volt, hiszen a legkevesebb gólt kaptuk a bajnokságban, támadásban is sokat fejlődtünk. Vannak gyenge pontjaink is, amelyekről természetesen nem beszélünk, "házon belül" oldjuk meg, de azon vagyunk, hogy minél kevesebb hibával játszunk. A csapat mentális erősségét jelzi, hogy amikor tavasszal az Újpesttől és a Honvédtól vereséget szenvedtünk, talpra tudtunk állni. Sokat jelent számomra a DVSC-vel megvívott elsőség, hiszen kupagyőztes már voltam, de bajnok még soha. Amikor nyáron rábólintottam Szima Gábor ajánlatára, nagy kihívásnak éreztem a munkát. Sikerült, ami végtelenül nagy örömmel tölt el. Egyetlen hiányérzetem, hogy a Magyar Kupát nem sikerült elhódítanunk.

 

- Azok a fránya tizenegyesek...

 

- Egyik legnagyobb gondunk, hogy nagyon rosszul rúgjuk a büntetőket. Nézzük a jó oldalát: ennél rosszabb már nem lehet, csak fejlődni tudunk ezen a téren.

 

- Tavasszal tizennégy mérkőzésből tízet megnyertünk. A téli keretátalakítás ezek szerint elérte célját?

 

- Tizenegy olyan játékos igazolt el, aki nem volt meghatározó tagja a keretnek. Felhoztunk a Létavértesből hat saját nevelésű fiatalt, velük egészítettük ki a több rutinos labdarúgóból álló csapatot. Megkapták a lehetőséget, hogy bizonyítsanak. Ki többet, ki kevesebbet és tény, olyanok is voltak, akik még nem léptek pályára, de nekik is hasznos volt, hogy a felnőtt csapattal edzhettek. Láthatóan sokat fejlődtek az öt hónap alatt.

 

- Lehetnek majd egyszer a DVSC meghatározó játékosai?

 

- Fél éve vannak a felnőtt csapatnál, nem illeszkedtek be teljesen és sokat kell még csiszolni technikai képzettségükön. Valakinél ez tovább tart, valaki azonban hamarabb jut el arra a szintre, hogy a kezdőben is számítani lehessen rá. Bíró Péter több bajnokin is szerepet kapott, Szűcs István végigjátszotta a Zalaegerszeg elleni meccset, Szilágyi Péter pedig első mérkőzésén rögtön góllal mutatkozott be. Sokat fejlődött Nagy Zoltán is, biztos vagyok benne, hamarosan ő is debütálhat a legjobbak között. Spitzmüller István és Nagy Róbert szintén tehetségesek, utóbbinak elsősorban önbizalomhiányát kell leküzdenie.

 

- Négy külföldi is érkezett Debrecenbe...

 

- A légiósok nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Jimmy Tchanát mielőtt leigazoltuk, három felkészülési mérkőzésen teszteltük. Rúgott öt gólt, így nyilván sokkal többet vártunk tőle a bajnoki mérkőzéseken. Tulióval sem lehetünk maximálisan elégedettek, bár amikor Sándor Tamás sérülése miatt bekerült a csapatba, nem teljesített rosszul, de pechjére megsérült, felépülése után pedig nem tudott visszarázódni. Thierrynek eddig nem sikerült meghatározó emberré válnia, ellenben Aco Sztojkov bemutatkozása jól sikerült, csak sajnos egy izomsérülés gátat szabott lendületének. Amikor idejött, nem volt jó fizikai állapotban, de már bizonyított és a jövőben sok meglepetést okozhat még nekünk.

 

- A kapusok között komoly versenyhelyzet alakult ki, az eddig kirobbanthatatlan Csernyánszki Norbert kispadra szorult. Mi szólt Balogh János mellett?

 

- Amikor visszatért kölcsönből, döntenünk kellett, ki álljon majd a kapuban. A szakmai stáb összeült és megvitattuk a kérdést. Mindenki elmondta a véleményét. Természetesen ilyen esetekben is én mondom ki a végső szót, de a többség azt javasolta, hogy Balogh Jánosnak szavazzunk bizalmat. Ez nem változtat azon a tényen, hogy mind a két kapus nagyon jó képességű, ezt bizonyítja, hogy Norbi kiválóan védett a kupameccseken.

 

- Kivel volt leginkább elégedett?

 

- Vannak kreatív játékosaink, Leandro például nagyon jól megállta a helyét a védelem bal oldalán és a középpályán is, ráadásul a gólokkal sem maradt adós. A védelem is jól működött, Mészáros és Komlósi remekül együtt tudott dolgozni. Vukmir és Dzsudzsák kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, Sidibét pedig tizenhét találata minősíti. Sándor Tamás tavasszal sokszor küszködött derékproblémákkal, de képességét jelzi, hogy amikor csereként pályára lépett, azonnal jó irányba változott a csapat játéka.

 

- Az MLSZ úgy döntött, hogy ősztől a bajnokság és a kupa mellett új küzdelemsorozat indul, amely a magyar labdarúgás fejlődését szolgálná. Azt szeretnék elérni, hogy a játékosok nagyobb terhelést kapjanak.

 

- Ez a szövetség vezetőinek a döntése, biztos tudják, miért hozták létre. Káros nem lehet, hiszen olyan országokban is van ligakupa-sorozat, ahol több csapat érdekelt a nemzetközi porondon is. Egyébként már tavasszal lehetett látni fejlődést, nagyobb iramban zajlottak a mérkőzések és külön öröm, hogy a játékvezetők sem fújnak le minden apróságot, így nem tördelik a játékot.

 

- Ha már szóba került a nemzetközi szereplés, a szurkolók nagy örömére a DVSC ismét bizonyíthat Európában.

 

- Célunk természetesen az, hogy minél tovább jussunk. A játékosok megkapják egyénileg az edzéstervet, mert szabadság alatt sem lazsálhatnak. Június tizennyolcadikán kezdünk, megyünk Balmazújvárosba, majd egy hetet itthon készülünk, utána tíz nap ausztriai edzőtáborozás következik. Elsőként az egyik legfontosabb feladat az lesz, hogy az első BL-mérkőzésünket sikerrel vegyük.

 

- Mustrálgatta már a lehetséges ellenfeleket?

 

- Megmondom őszintén, nem nagyon foglalkoztam még ezzel. A szabadság és a felkészülés alatt lesz rá idő. Abban azonban már most biztosak vagyunk, bárki lesz is az ellenfél, meg kell erősíteni a keretet. A törökországi edzőtábor azért is volt hasznos, mert erős külföldi ellenfelekkel játszhattunk és megtapasztalhattuk, sokkal agresszívabbnak és gyorsabbnak kell lennünk, hogy felvegyük a versenyt más európai együttessel.

 

- Év végén lejár a szerződése. A nemzetközi kupában való sikeres szereplés esetleg eredményezhet hosszabbítást?

 

- Ezzel a kérdéssel ráérünk még foglalkozni. Vár még ránk – reményeink szerint minél több - európai "kiruccanás", és ne feledkezzünk el az őszi szezonról sem. A klubvezetők eldöntik, elégedettek-e munkámmal. Természetesen döntő jelentőségű lesz, hogy a következő fél évben hogy szerepel majd a csapat.

 

- Következik a jól megérdemelt szabadság. Milyen tervei vannak a hosszúnak nem igazán mondható szünetre?

 

- Szeretnék minél többet a családommal lenni, emellett Csehországban nagyon sok barátom van, akiket nagyon régen láttam és az ő társaságukban szeretném majd megünnepelni, hogy ötvenéves lettem áprilisban. Igyekszünk bepótolni mindent, körülbelül tíz születésnapi parti van kilátásban. Jó lesz velük összeülni, beszélgetni, elmesélni nekik, hogy milyen szép az élet most Debrecenben.

Nyitrai Daniella

Forrás:www.dvsc.hu