Phjongcshang 2018 - Norvég és svéd arany a sífutók sprintversenyében

Sport - 2018-02-13

A férfiaknál a norvég Johannes Hösflot Kläbo, a nőknél pedig a svéd Stina Nilsson nyerte a sífutók keddi klasszikus stílusú egyéni sprintversenyét a phjongcshangi téli olimpián. Mindketten első ötkarikás aranyukat szerezték.

A 21 éves Kläbo esélyesként győzött, s ezzel ő lett minden idők legfiatalabb egyéni sífutó olimpiai bajnoka a férfiaknál. A döntőben fölényesen nyert, a második helyért azonban óriási csata zajlott az olasz Federico Pellegrino és az orosz Alekszandr Bolsunov között, előbbi végül két századmásodperccel bizonyult gyorsabbnak.

Kónya Ádám már a selejtezőben búcsúzott, s végül a 67. helyen zárta a versenyt, miután - a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja szerint - egy kínai versenyzőt kizártak, így egy helyet előre lépett.

Liu Shaolin Sándor (b3) a phjongcshangi téli olimpia 5000 méteres gyorskorcsolyaváltó versenyének elődöntőjében. Döntőbe jutott a magyar férfi gyorskorcsolyaváltó. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

"Kemény verseny volt, de ki tudtam futni magamból mindent, ami bennem volt - értékelt a magyar versenyző. - A pálya első részét egy kicsit kapkodósnak éreztem, de a második szakasz már jobban ment. Ott tudtam lenni fejben a rajttól a célig. Nagyon vártam ezt a versenyt, nem tudtam, hogy mire számíthatok, de meg vagyok elégedve az eredményemmel."

Hozzátette: a hó minősége is jó, a pálya viszont nehéz, a második emelkedőt például meglehetősen meredeknek találta.

A nőknél a 24 éves Nilsson már a negyeddöntőben és az elődöntőben is meggyőző teljesítményt nyújtott, majd a hatos finálét is uralta. Mögötte a címvédő és világbajnok norvég Maiken Caspersen Falla és az orosz Julija Belorukova vívott nagy küzdelmet az ezüstért, végül minimális különbséggel előbbi ért előbb a célba.

A két versenyt hóesésben és rendkívül hideg időben bonyolították le az Alpensia Sífutó Központban.

Eredmények (az olimpia honlapjáról):

sífutás, női egyéni szabadstílusú sprint (1,25 km), olimpiai bajnok:

----------------------------------------------------------

Stina Nilsson (Svédország) 3:03.84 p

2. Maiken Caspersen Falla (Norvégia) 3:06.87

3. Julija Belorukova (Olimpiai Sportolók Oroszországból) 3:07.21

sífutás, férfi egyéni szabadstílusú sprint (1,4 km), olimpiai bajnok:

-----------------------------------------------------------

Johannes Hösflot Kläbo (Norvégia) 3:05.75 p

2. Federico Pellegrino (Olaszország) 3:07.09

3. Alekszandr Bolsunov (Olimpiai Sportolók Oroszországból) 3:07.11

...67. Kónya Ádám