Premier Debrecenben

Sport - 2009-02-27

Májusban a Főnix Csarnokban rendezik meg az U23 Vívó Európa-bajnokságot.

 

Magyar kezdeményezésre tavaly az olaszországi Monzában rendezték meg először a 23 éven aluli vívók Európa-bajnokságát, idén május 8. és 10. között pedig a fiatalok második seregszemléjének a sok nagy sportcsatát látott debreceni Főnix Csarnok ad otthont.

Az előkészületek már jó egy évvel ezelőtt elkezdődtek, a kontinens bajnokságot beharangozó bejelentéssel azonban a Szervező Bizottság - a „játékszabályokat betartva” - addig várt, amíg a házigazda város közgyűlése nem határozott az esemény támogatásának mértékéről és formájáról.

 

Az egyik legrangosabb idei nemzetközi sporteseménynek a sportot is felügyelő Önkormányzati Minisztérium is kiemelt támogatást adott.

-          Az új verseny megrendezésére először az olasz szövetség vállalkozott, Debrecen mégis premier előtt áll, mert ebben a sportágban először készülünk egy kontinensbajnokság lebonyolítására – hangsúlyozta a május 8-án kezdődő háromnapos U23 Vívó Európa-bajnokság első sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Szervező Bizottság társelnöke. – Manapság erős elhatározás és bátorság kell mindenféle vállalkozás elindításához a sport területén is, de úgy érezzük, hogy a Magyar Vívó Szövetséggel összefogva most nem csupán egy jelentős Európa-bajnokság megszervezésében vállalunk szerepet, hanem a debreceni vívósport megerősödéséhez is segítséget nyújtunk. Ez a verseny a jövőről szól, az elkövetkezendő évek legjobbjainak a számára teremt bizonyítási lehetőséget, s reményeink szerint a magyar színek képviselőit is arra ösztönözi, hogy Londonban a pekinginél sokkal jobb eredményekkel örvendeztessenek meg bennünket.

 

 

Debrecent méltán említik a „sport fővárosaként” is, hiszen 2001 óta öt világbajnokságnak, és nyolc Európa-bajnokságnak adott otthont, köztük a sportági „csúcstalálkozónak” számító szerenkénti tornász világbajnokságnak, a 160 nemzet fiataljait felvonultató ifjúsági atlétikai világbajnokságnak, az IAAF égisze alatt megrendezett utcai futó VB-nek és a rövid pályás úszó Európa-bajnokságnak is. A vívók most következő kontinensversenyén mindhárom fegyvernem küzdelmeire sor kerül, a Főnix Csarnokban várhatóan 30 nemzet fiataljai mérik össze az erejüket.

 

-          A 23 éven aluliak Európa-bajnokságát a felnőtt korosztály „előszobájaként” szokás említeni, ennek ellenére a debreceni mezőnyben számos olyan versenyző is pástra lép majd, aki a nála jóval idősebbek versenyein is letette már a névjegyét – mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Magyar Vívó Szövetség elmúlt hétvégén megválasztott társelnöke. –

"Példaként említhető a mi debreceni reménységeink közül a felnőtt világbajnok csapatunkban is szerepelt Szilágyi Áron és a kadet valamint a junior világbajnokságon és Világ Kupában is aranyérmet nyert Iliász Nikolasz, aki az idén éppen Szilágyival már két GP viadalon is a győztes magyar felnőtt csapatot erősítette. A hazai közönség biztatása nekik és velük együtt a tavalyi felnőtt kontinensbajnokságon kardozóként bronzérmet nyert Benkó Rékának és a monzai U23-as Európa-bajnokságon harmadik helyezést elérő Pető Rékának is lendületet adhat, illetve mindazoknak, akik a debreceni pástokon a magyar színeket képviselik.

 

A verseny azonban nem csupán attól lehet sikeres, hogy az Európa-bajnokságon hány magyar helyezésnek örvendezhetünk, hanem annak fényében is, hogy az új élmények hatása alatt hány fiatal választja sportágául a vívást, és mennyivel lesz erősebb a jövőben a magyar vívás debreceni hídfőállása. Bízunk abban, hogy a most következő Európa-bajnokság csak az út kezdetét jelenti, és Debrecenre a jövőben is partnerként tekinthetünk, ahonnan egyre több fiatal kerül majd a sportág hazai és nemzetközi élvonalába. Az U23-as Európa-bajnokságot éppen ezért az őrségváltás korszakát élő magyar vívósport egyik mérföldköves állomásának tekintjük."