Sport és közszolgálat - A MOB és a Médiatanács képviselői találkoztak

Sport - 2011-01-14

A magyar sport médiában betöltött szerepéről, az olimpiai eszme lehető legszélesebb körű terjesztéséről egyeztettek a Magyar Olimpiai Bizottság képviselőivel a Médiatanács tagjai.

 A tematikus csatornák elindulásával a sport megjelenése az elektronikus médiában jelentősen átalakult. A kínálat rendkívüli mértékben bővült, ugyanakkor több, az olimpiai mozgalom számára fontos sportág televíziós megjelenése szinte kizárólag a közszolgálati adókra korlátozódott, ahol sajnálatos módon eddig nem kellő mértékben fordítottak erre figyelmet - állapították meg az egyeztetés résztvevői.

Csurka Gergely, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke hangsúlyozta, hogy különösen az egyéni olimpiai sportágak számára létfontosságú, hogy a jövőben sokkal inkább megjelenjenek a közszolgálati csatornákon. A Médiatanácsot képviselő Kollarik Tamás kiemelte: a sport, mint az egyik legjelentősebb integráló erő nem hiányozhat a közszolgálati média kínálatából.

    A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy nem csupán a sportágak saját érdeke a képernyőre kerülés: a sport értékteremtő ereje, az általa felvonultatott példaképek különösen fontosak a nevelésben, és az egészséges nemzettudat kialakításában. Az olimpiai eszme népszerűsítése, az olimpiai sikerek meghatározóak abban, hogy a fiatalok újra a sport felé forduljanak. Tekintettel a jelenlegi, kétségbeejtő statisztikákra - tíz tizenévesből csupán három mozog rendszeresen -, a média igen jelentős szerepet játszhat abban, hogy a sport, az olimpiai mozgalom visszanyerje régi népszerűségét Magyarországon.

    A tárgyaláson a Magyar Olimpiai Bizottság jelezte, hamarosan írásban tesz javaslatot arra, hogy a közszolgálati adókon miként valósulhatna meg az olimpiai eszme és a sport méltóbb megjelenése.

 

    Budapest, 2011. január 14.

 

    Kiadó: Médiatanács