Több mint félezer versenyző a debreceni sörétespuska-világbajnokságon

Sport - 2012-09-21

- Több mint 30 ország 524 versenyzője vesz részt az I. szituációs sörétespuska-világbajnokságon a Debrecenhez tartozó Apafán, ahol a viadal főversenye jövő hétfőtől szombatig tart.A vb pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a vb-n férfiak és nők együtt versenyeznek majd, de a végelszámolásnál mindenkit a saját kategóriájában rangsorolnak.

Halasi Mihály, a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség (MDLSZ) elnöke elmondta, hogy minden versenyzőnek ugyanazt a 30 pályát kell teljesítenie, melyeken a pillanatnyi kondíció és állóképesség a döntő. A megépített pályákat egyedülállóan magyar jellegzetességek - pl. gémeskút, kilenclyukú híd, bűvös kocka, bográcsozó hely - taglalnak, s a pályákon belül vannak a célok kitéve.

    A verseny tulajdonképpen már zajlik, méghozzá a 80 bíró versengésével, mely során a bíróknak is végig kell lőniük mind a 30 pályát. A "rendes" viadal ugyanakkor hétfőtől szombatig tart majd, s ennek végén alakul ki a végső sorrend. Jövő vasárnap nemcsak a díjkiosztót rendezik meg, hanem a legjobbak számára egy örömlövészetet, az úgynevezett shot-offot is.

    A sajtóeseményen Nikolasz Alekszakosz, a szituációs világszövetség (IPSC) elnöke a vb előzményeivel kapcsolatban elárulta, hogy három évvel ezelőtt járt először Debrecenben, ahol meggyőződött róla, hogy körülmények tökéletesek a vb megrendezéséhez, s az elmúlt napok tapasztalatai arról győzték meg, hogy a szervezés is kiváló.

    A magyar színeket 25 versenyező képviseli majd a vb-n, melynek ünnepélyes megnyitóját vasárnap 16 órától rendezik Debrecenben a Nagytemplom előtt.