Új cselgáncsszabályok: négyperces férfi mérkőzések, eltörlik a jukót

Sport - 2016-12-11

Januártól új szabályokat vezet be a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF), melyek értelmében egyebek között a nőiekhez hasonlóan a férfi mérkőzések is négy percre rövidülnek.

A jelenleg ötperces férfi meccsek időtartama azért csökken egy perccel, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindkét nemnél egységes mérkőzésidőt kért annak érdekében, hogy a három-három férfi és női dzsúdóssal tervezett csapatverseny könnyebben bekerülhessen az ötkarikás játékok programjába.

A következő évtől az értékelt akciók közül eltörlik a jukót, így csak a vazaari és az ippon marad (a legkisebbet, a kokát 2008-ban szüntették meg). Az eddig jukó értékű akciókra a jövőben a mérkőzésvezetőnek vazaarit kell ítélnie, ugyanakkor két vazaari már nem lesz egyenlő a küzdelem végét jelentő ipponnal. Leszorítás esetén vazaairért 10, ipponért pedig 20 másodpercig kell a földön tartani az ellenfelet.

Az új szabályzat értelmében nem négy, hanem már csak három intés eredményez leléptetést, és az egyszerűsítés érdekében az eddig büntetett fogásokat - pisztolyfogás, két kéz ugyanazon az oldalon, kabátujjba nyúlás - a bírók nem szankcionálják. Ugyancsak a támadások elősegítését szolgálja, hogy a versenyzőknek legfeljebb 45 másodpercük van fogásfelvételre és akció indítására, a védekező modor intést von maga után. Az eddig azonnali leléptetést érő lábfogást először egyszerű intéssel büntetik, és csak másodjára zárják ki az elkövetőt.

Az újítások hatásait az IJF az augusztusi, budapesti világbajnokság után értékeli ki, illetve határoz a megtartásukról.