Vadkakasok: a város nem  akar és nem tud segíteni

Sport - 2007-01-11

A Vadkakasok kosárlabdacsapatának rendbetételéhez majdnem annyi pénz kellene, mint amennyi a DVSC labdarúgógárdájának éves költségvetése. Ennyit az önkormányzat nem akar, de nem is tud adni, mivel annak törvényi akadályai vannak – mondta Kósa Lajos polgármester, aki szerdán Vadkakasok-ügyben tartott sajtótájékoztatót a városházán.

Mint arról többször beszámoltunk: a debreceni férfi NB I-es kosárlabdacsapat csődbe jutott. A játékosok többsége szélnek eredt, és miután az APEH adótartozás miatt felszámolási eljárást indított, tehát lejárt köztartozása van, közpénzzel nem támogatható.

 

A debreceni kosárlabdabarátok számára reményt jelenthet Kósa Lajos ígérete: – A város nem kíván kivonulni a kosárlabda finanszírozásából, csak éppen a Vadkakasokat nem áll módjában és szándékában továbbra is támogatni.  

A polgármester elmondta: az önkormányzat 2003-ban 60 millió, 2004-ben 110 millió, 2005-ben 100 millió, míg 2006-ban 90 millió forinttal járult hozzá a Vadkakasok versenyeztetéséhez, és bár kisebbségi tulajdonos volt a csapatot működtető részvénytársaságban, nem vállal felelősséget, amiért annak vezetése rosszul gazdálkodott, és mintegy 200 millió forintos tartozást halmozott fel.

Azt hiszem, hogy a kosárlabdának van jövője Debrecenben, de most a Vadkakasokat egész egyszerűen nagyon csúnyán csődbe vitték a vezetői, és most nem tudja az önkormányzat törvényesen kezelni ezt a helyzetet – jelentette ki Kósa Lajos polgármester.

 

A város vezetése a továbbiakban is támogatni óhajtja a kosárlabdát. Az elképzelések szerint a DEKE, azaz az egyetemi csapat kapná meg azt a pénzösszeget, amit a korábbiakban a Vadkakasoknak utalt az önkormányzat.