Vb-2006: Olaszország világbajnok

Sport - 2006-07-10

Az olasz válogatott nyerte a németországi labdarúgó-világbajnokságot, miután a döntőben tizenegyesekkel győzött a francia csapat ellen.

A büntető párbajt az olaszok nyerték

A franciák Zidane 11-es találatával már a 7. percben vezetést szereztek, azonban a rivális a 19. percben Materazzi fejesgóljával egyenlített. A rendes játékidőben már nem esett gól, majd a hosszabbításban Zidane-t kiállították, mert szándékosan belefejelt Materazzi mellkasába. A tizenegyes párbajban az olaszok mind az öt kísérletüket értékesítették, míg a franciák közül Trezeguet hibázott, így eldőlt a csata. Olaszország története negyedik vb-aranyérmét szerezte.

 

Az olaszok heves támadásokkal kezdték a finálét, ám a gyors büntető alaposan lehűtötte őket. A zavar azonban csak rövid ideig tartott: Marcello Lippi gárdája óriási rohamokat indított, és 12 perccel később egy szép fejesgóllal egyenlített. Szünetig hullámzó volt a játék, egyik csapat sem mert kockáztatni. A veszélyt jobbára az olasz pontrúgások jelentették, míg a franciák nem tudtak komolyabb gólhelyzetet kialakítani.

   

Szünet után kezdetben többet támadtak az olaszok, sőt Toni be is vette Barthez kapuját, ám Elizondo les miatt nem adta meg a gólt. A rendes játékidő végéig már nem alakult ki igazán komoly helyzet. A hosszabbítás első felének végén a franciák Zidane révén megszerezhették volna a vezetést, ám Buffon védte a fejest, míg a másodikban a klasszis durva fegyelmezetlensége és kiállítása okozta a legnagyobb izgalmakat.

   

Jöhetett a 11-es párbaj, amely Olaszországnak kedvezett. Az olaszoknál senki, míg a franciáknál Trezeguet hibázott.

      

Döntő: Olaszország-Franciaország 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - 11-esekkel 5-3 Berlin, 72 000 néző, v.: Horacio Elizondo (argentin) gólszerzők: Materazzi (19.), illetve Zidane (7., 11-esből), sárga lap: Zambrotta (5.), illetve Sagnol (12.), Makele (76.), Malouda (111.) piros lap: Zidane (110.)

    

Olaszország: Gianluigi Buffon - Gianluca Zambrotta, Marco Materazzi, Fabio Cannavaro, Fabio Grosso - Simone Perrotta (Vincenzo Iaquinta, 61.), Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Mauro Camoranesi (Alessandro Del Piero, 86.)- Francesco Totti (Daniele De Rossi, 61.) - Luca Toni

    

Franciaország: Fabien Barthez - Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal - Patrick Vieira (Alou Diarra, 56.), Claude Makelele - Franck Ribery (David Trezeguet, 100.), Zinedine Zidane, Florent Malouda - Thierry Henry (Sylvain Wiltord, 107.)