Wimbledon - Federer nyolcadszor bajnok

Sport - 2017-07-16

Roger Federer nyolcadszor nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokságot a férfiaknál, miután a vasárnapi döntőben három játszmában legyőzte a horvát Marin Cilicet.

Eredmény:férfi egyes, döntő:Roger Federer (svájci, 3.)-Marin Cilic (horvát, 7.) 6:3, 6:1, 6:4

Az előjelek a 11. londoni döntőjére készülő Federer sikerét jósolták, aki fantasztikus idényt tudhat maga mögött: a januári Australian Openen megszerezte 18. Grand Slam-serlegét, márciusban megcsinálta a "napfényes duplát", azaz megnyerte az Indian Wells-i és a miami szupertornát is, majd kilencedszer diadalmaskodott Halléban. A németországi tornán, továbbá a döntőig Wimbledonban sem vesztett szettet, és 2017-ben 30 győzelem mellett mindössze két meccsen szenvedett vereséget.

cheap photo paper cheap photo paper online inkjet paper for photos best inkjet paper for photos inkjet photo paper inkjet photo paper online inkjet paper cheap inkjet paper

A londoni GS-tornán ráadásul történelmet írhatott, mivel nyolcadik sikerével az örökranglista élére ugrott volna, megelőzve Pete Samprast és William Renshaw-t. Egyszersmind az open éra, azaz a profik 1968-as beengedése óta a legidősebb wimbledoni bajnok lehetett.

A 28 éves Cilic eddigi hat mérkőzésén három szettet vesztett idén az All England Clubban, idei mérlege pedig 29 győzelem és 13 vereség. A US Open 2014-es győztese volt az első horvát wimbledoni döntős Goran Ivanisevic 2001-es diadala óta, és sikerével az első horvát lehetett, aki két GS-trófeát zsebel be.

Ami a döntősök egymás elleni mérlegét illeti, a 35 éves Federer 6-1-re vezetett, egyetlen vereségét a 2014-es US Open elődöntőjében szenvedte el medjugorjei riválisától.

A nyolcadik összecsapás - a szombati női döntővel ellentétben - nyitott tető alatt kezdődött a centerpályán. A kiválóan fogadó svájci sztár 2:2-nél elvette ellenfele adogatását, a megilletődött Cilic 3:5-nél ismét elbizonytalanodott, és egy kettős hibával elbukta a 37 perces játszmát.

A második szettben a horvát rögtön elvesztette a szerváját - immár harmadszor -, majd 0:3-nál a szünetben elsírta magát, és az orvosokkal konzultált. A játéka továbbra sem javult, egyre többet rontott, egy újabb bréket követően pedig Federer könnyedén kiszerválta a játszmát.

A harmadik felvonás előtt Cilic ápolást kért a talpa miatt, ennek eredményeként váratlanul kiegyenlített lett a meccs, mígnem a rákapcsoló Federer 3:3-nál ismét brékelt. Innen már nem volt visszaút a horvát számára, aki 1-1-re rontotta mérlegét a GS-döntőkben. A találkozó 1 óra 42 percig tartott.

A svájciak büszkesége begyűjtötte nyolcadik wimbledoni serlegét, ezzel az örökranglista élére ugrott, s 19. GS-címével egyben tovább javította saját rekordját. A 2007-es Australian Open után ez volt a második GS-diadala, amelyet szettveszteség nélkül ért el.

Federer pályafutása 93. tornáját nyerte meg, londoni trófeája mellé 2,2 millió fontot (759 millió forint) kapott.