2007-es költségvetés: felzárkózás nélküli megszorítás

Ha értékelésünket egy mondatban kellene összefoglalni, akkor azt mondanánk: gazdasági felzárkózás nélküli megszorítást, pénzbehajtást hajt végre a 2007-es költségvetés - foglalta össze a december 18-án elfogadott anyag végső számait Varga Mihály.

A Fidesz gazdasági kabinetvezetője úgy fogalmazott, hogy a következő évi költségvetés értelmetlen áldozatvállalásra kényszeríti az embereket azzal, hogy a gyenge kormányzati teljesítményt, a növekvő inflációt, a hatalmas államadósságot és az államháztartási hiányt - amelyben 2006-ban Magyarország világelső lett - az adófizetőkkel fizettetik meg.

 

Drágább lesz az élet Magyarországon és nehezebb lesz a megélhetés - mondta, és ezzel kapcsolatban bemutatott egy kétoldalas összefoglalót a bevételnövelő kormányzati intézkedésekről, amelyek döntő többségben adó- és járulékemelésből állnak. (Ez a táblázat honlapunkról letölthető.) Az adóemelések közül kiemelte az elvárt adót, amely január 1-től lép be a rendszerbe és növeli tovább a vállalkozások terheit, valamint megemlítette azt is, hogy a nyugdíjas foglalkoztatottak terhei is jelentős mértékben nőnek majd. Emellett drágul az életünk az állami szolgáltatások oldaláról is, hiszen az egészségügyben lesz vizitdíj, bevezetik a kórházi díjat, emelkednek a gyógyszerárak, az oktatás terén pedig kisiskolák bezárását, pedagógusok elbocsátását eredményezik majd a csökkenő normatívák - ismertette az előttünk álló év terheit Varga Mihály.

 

A politikus a hétfői parlamenti költségvetési szavazásokról szólva azt mondta: úgy látszik, Kóka János az "örök vesztes", hiszen a kormánypárti képviselők a gazdasági minisztérium rovására fogadták el a legnagyobb átcsoportosítást. Varga Mihály az autópálya-kötvények kibocsátásának elmaradásával kapcsolatban elmondta, a kibocsátás előkészítésére 1,8 milliárd forintot fizettek ki teljesen feleslegesen. "Miközben drágább lesz az élet és nehezebb lesz a megélhetés, 1,8 milliárd forintot dobtak ki az ablakon úgy, hogy annak semmilyen felelőse nincsen, sem Kóka János, sem Veres János személyében." Mint mondta, a Fidesz továbbra is szorgalmazza, hogy ezekben az ügyekben legyen jogi felelősségrevonás.

 

A felzárkózás nélküli megszorításokkal kapcsolatban bemutatott egy táblázatot, amely összefoglalta, mi is történt 2006-ban. A kormányzati munka fő jellemzőit sorolva felidézte, hogy januárban az Európai Bizottság nem fogadta el a konvergenciaprogramot, júniusban megtudhattuk, mekkora is a valós hiány, amikor a kormány végre elkezdte beismerni azt, megszűnt az euró-céldátum augusztusra, az őszi hónapok pedig drasztikus adóemeléseket hoztak. Emlékeztetett néhány elemzői véleményre is, amelyek szerint ami történik, az nem felzárkózás, hanem visszalépést jelent a növekedésben és a versenyképességben.

 

Mindennek lassabb növekedés lett a következménye 2006-ban, olyannyira, hogy Szlovákiával, Bulgáriával, Romániával, Csehországgal és Lengyelországgal egy mezőnyben Magyarország a sereghajtó, sőt 2007-ben még inkább leszakadunk a versenytársaktól - hívta fel a figyelmet a gazdasági szakpolitikus. Tovább sorolva a 2006-os esztendő jellemzőit megemlítette a növekvő inflációt, amelynek következtében a jövő évben hazánk az utolsó helyre kerül az Európai Bizottság jelentése alapján. A munkanélküliségről szólva elmondta, a Fidesz-kormány 5,6 százalékos munkanélküliségéhez képest az idei év elején ez a szám 7,3 volt, ami 7,7-re fog növekedni 2007-re. Magyarország első helyen van és lesz jövőre is az államadósság tekintetében, csakúgy, mint az államháztartási hiány adatait nézve is, sőt ez utóbbiban már elmondható, hogy világelsők lettünk, hiszen nem csupán az uniós országokat, hanem a világ összes országát is megelőztük. Minden idők legnagyobb államadósság-növekedéséről van szó, és ezt nem Veres János vagy Kóka János fogja megfizetni, hanem az adó- és járulékfizető állampolgárok - húzta alá Varga Mihály, és hozzátette: a Reuters novemberi körkérdése szerint hazánk utolsóként fog csatlakozni az euróövezethez.

 

(Szöveg és fotó: fidesz.hu)