2013 az emelkedés éve lesz

  A kormány szerdai ülésén döntött a 2013-as költségvetés tervezetéről. A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ennek kapcsán hangsúlyozta: biztonságot és kiszámíthatóságot jelent, hogy már az év  közepén rendelkezünk a jövő évi költségvetés sarokszámaival.

A kormány szerdán elfogadta a jövő évi költségvetés sarokszámait, amelyet a nyáron elfogadhat a parlament – jelentette be Giró-Szász András.

A kormányszóvivő emlékeztetett, a jövő évi költségvetés ugyanúgy tudatos, előre megtervezett folyamat alapján készült el, mint a kormány által benyújtott eddigi költségvetések. A 2011-es év a megújulás éve volt, az alkotmányos és intézményi átszervezés időszaka, 2012-ben az egyensúlyi helyzet visszanyerése volt a fő cél. Ennek bizonyítéka, hogy idén az államháztartási hiány három százalék alatt lesz, valamint az is, hogy az Európai Unió hamarosan megszüntetheti a hazánkkal szemben 2004 óta fennálló túlzottdeficit-eljárást - tette hozzá.2013 az emelkedés éve lesz, a stabilizáció után Magyarország elindulhat a növekedés útján, ezzel párhuzamosan megőrizheti az elért egyensúlyt az átalakításoknak köszönhetően - mondta Giró-Szász András.

Giró-Szász András (fotó: Horváth Ernő)

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy a 2013-as költségvetés korai elfogadása biztonságot és kiszámíthatóság jelent mindenki számára. A kormány második olvasatban tárgyalta a tervezetet, és az első verzióhoz képest tíz sarokszámon nem változtattak, de növelték a kiadások és a bevételek szintjét is.

A miniszter elmondta, a kormány várakozásai szerint 2012-ben stagnálni fog a magyar gazdaság, az év első felében enyhe visszaesésre, a második részében pedig növekedésre számítanak, így az év egészére egy stagnáló gazdaság képe rajzolódik ki.

Elmondta azt is, jövőre egy beruházásokon alapuló növekedési fordulat várható, ezért 2013-ban már nőhet a magyar gazdaság, a költségvetésben 1,6 százalékos növekedési ütemmel számol a kormány. A beruházások szintje már pozitív értéket fog mutatni jövőre, bővülhet az uniós források felhasználása is - tette hozzá.A költségvetési hiány marad a GDP 3 százaléka alatt, a költségvetésben 2,2 százalékos szinttel számoltak - folytatta Matolcsy György. Hozzátette: jövőre már nem egyszeri tételek segítenek majd 3 százalék alatt tartani a hiányt.

fotó: Horváth Ernő

Folytatódik az államadósság leszorítása is, a GDP 78 százalékáról 76 százalékra csökken a mutató. A közadósság csökkentésére csak öt ország lesz képes jövőre Európában - figyelmeztetett Matolcsy György.A költségvetés első verziójához képest maradt a 4,2 százalékos infláció is, a fogyasztás szintje kis mértékben nőhet jövőre - ismertette a miniszter.

Folytatódhat a foglalkoztatás bővülése is, a költségvetési tervezetben 100 ezer főnél is több 8 órás munkahely létrejöttével számolnak, a munkavállalók száma elérheti a 3,9 millió főt, ebből 300 ezer lehet a közfoglalkoztatottak létszáma. A folyó fizetési mérleg 4 százalékos többlete várható 2013-ban, a mutató idén is pozitív egyenlegű lesz az ipari export bővülésének köszönhetően.A tervezet 299,4 forintos euróárfolyammal számol.

Matolcsy György, Giró-Szász András (fotó: Horváth Ernő)

Az első tervezethez képest a kormány 170 milliárd forinttal megemelte a kiadások és a bevételek szintjét is. Az új forrásokból a minisztériumok és egyéb állami szervek 120 milliárd forintot használhatnak fel, 50 milliárd forinttal pedig az Országvédelmi Alap mérete nő meg 100 milliárd forintra. E mellett az általános tartalékban is szerepel 100 milliárd forint, összesen tehát 200 milliárd forint tartalék fogja csökkenteni a költségvetés kockázatait.A kiadások növekedése nem jár a hiány emelésével, az marad 660 milliárd forint, a főösszeg pedig 15 ezer 500 milliárd forint. A bevételi oldalt két elem fogja bővíteni. A pénzügyi tranzakciós illetékből 130 milliárd helyett 280 milliárd forint bevételre számítanak, a részletekről még folynak a tárgyalások a bankszövetséggel - mondta Matolcsy György. 20 milliárd forint megtakarítás abból várható, hogy 62 év felett kötelező nyugdíjba vonulást rendelnek el a központi államigazgatás alá tartozó intézményekben - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.A költségvetés sarokszámait és fejezeti főszámait július 13-án fogadhatja el az Országgyűlés, szeptember 23-án pedig végleges költségvetése lehet Magyarországnak a 2013-as évre - húzta alá Matolcsy György.

(kormany.hu)