A magyar egészségügy kapacitása a határára ért - Ideje megfontolni, hogy nemzetközi segítséget kérjünk

A harmadik hullám minden várakozást felülmúl: többen fertőződnek meg, kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre, mint eddig bármikor a járványban. Több kórház már most telített, a tartalékok elfogytak, és hiába van még ágy vagy lélegeztetőgép a raktárban, orvos és ápoló nincs és nem is lesz több.

Fájóan hiányzik most az a közel ötezer egészségügyi dolgozó, aki a kormány törvénymódosítása miatt hagyta el a pályát. Lakosságarányosan többen halnak meg nálunk, mint az Egyesült Államokban vagy Olaszországban, sőt lakosságarányosan az egész világon nálunk hal meg a 7. legtöbb ember: a magyar egészségügy mostanra elérte a kapacitása határát.

A Demokratikus Koalíció arra kéri a kormányt: fontolja meg, hogy nemzetközi segítséget kérjen, ápolót, orvost és egészségügyi kapacitást. Ezt tette Csehország, Szlovákia, sőt Portugália is; a magyarnál jobban és sokkal több pénzből működő egészségügyek is megroppantak a harmadik hullám jelentette terhelés alatt. Ez nem a kormányzati melldöngetés, az orbáni büszkeség vagy a hazug sikerjelentések ideje, most minden nap magyar emberek élete a tét.

Barkóczi Balázs

A DK szóvivője