Az MSZP hatpontos egészségügyi csomagját ismertette

Hat pontban foglalta össze pártja egészségügyet érintő javaslatait a szocialista Korózs Lajos pénteken.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón az első pontként említette, hogy legyen prioritás az egészségügy Magyarországon.

Hozzátette: a kormánynak több forrást kell fordítania erre a területre és szükség van önálló egészségügyi minisztériumra is.

Az ellenzéki politikus a második pontról azt mondta, meg kell valósítani az európai egészségügyi uniót.

Harmadikként beszélt a betegbiztonságról, mondván, Magyarországon a legnagyobb azok száma, akik megmenthetők lettek volna, de meghaltak, mert nem kaptak megfelelő ellátást.

Korózs Lajos a következő pontként a béremelésekről szólt. Elmondta, többé-kevésbé egyetértenek az orvosbéremelést is tartalmazó, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló most elfogadott törvénnyel.

Hozzátette: az nagyon nincs rendben, hogy a jogszabály lehetővé teszi az orvosok kétéves átvezénylését.

Ez durva beavatkozás a magánéletbe, és civilizált országokban nem állná ki az alkotmányosság próbáját - hangoztatta.

A bizottsági elnök az ötödik pontként említette, hogy az EU költségvetéséből a jelenleginél sokkal több pénzt kell biztosítani a technológiai fejlődésre és a digitalizációra.

Korózs Lajos hatodik pontként központi várólistát javasolt, hogy ki lehessen küszöbölni az eddigi gyakorlatot, miszerint egy-egy orvos jóindulatán, vagy a boríték vastagságán múlik, ki mikor kap ellátást.

Úgy összegzett: javaslataikkal sokkal színvonalasabb, átláthatóbb és korszerűbb lehet az egészségügy a következő években.