Emmanuel Macron összefogásra kérte mindazokat, akik nemet tudnak mondani a szélsőségekre

- Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.

"Azt szeretném, hogy amikor eljön az idő, (a választások) előtt vagy után, összefogjanak azok a jószándékú nők és férfiak, akik együtt nemet tudnak mondani a szélsőségekre" - jelentette ki Emmanuel Macron kampánynyitó sajtótájékoztatóján, felszólítva az elnöki táborhoz tartozó pártokat, hogy kezdjenek tárgyalásokat más erőkkel. Az államfő az EP-választáson harmadik helyen végzett szocialistákhoz és az ötödik helyre került jobbközép Köztársaságiakhoz szólt, elutasítva a győztes "szélsőjobboldalt", amely szerinte a kirekesztésre építi a politikáját, és a negyedik helyen végzett radikális baloldalt, amelyet "antiszemitizmussal és antiparlamentalizmussal" vádolt meg.

Emmanuel Macron értelmezése szerint Franciaországban "van egy düh, amely kifejeződött" az EP-választáson, ezért nem hajlandó "úgy tenni, mintha semmi sem történt volna". A június 30-ra és július 7-re kiírt kétfordulós nemzetgyűlési választásokat "a tisztázások megmozdulásának" nevezte annak érdekében, hogy "ne a szélsőjobboldalnak kelljen átadnia a hatalom kulcsait 2027-ben", a következő elnökválasztáson.