Európa Tanács: a bűnösök elszámoltathatósága nélkül nem lehetséges a tartós béke -

Oroszország polgári és katonai hatóságait az illetékes bíróságok előtt felelősségre kell vonni az Ukrajna és népe ellen elkövetett bűncselekményekért, elszámoltathatóság nélkül nem lehetséges a tartós béke - jelentették ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács (ET) vezető képviselői abban a közleményben, amelyet az ukrajnai háború két évvel ezelőtti kezdetére emlékeztetve tettek közzé pénteken.

A közleményt Marija Pejcinovic Buric ET-főtitkár, Teódorosz Ruszópulosz, a parlamenti közgyűlés (PACE) elnöke, valamint Dominique Hasler, Liechtenstein külügy-, oktatási és sportminisztere, az ET miniszteri bizottságának elnöke közösen adta ki. A dokumentumban az Európa Tanács a 2022. február 24-én kezdődött ukrajnai háború évfordulója mellett a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város megszállásával szembeni ellenállás napjáról is megemlékezik, ezt minden évben február 26-án tartják Ukrajnában.

Azt írták: különösen megrázó a nem szűnő orosz bombázások által okozott polgári áldozatok számának közelmúltbeli növekedése. Ezzel összefüggésben emlékeztettek arra, hogy a polgári lakosság és a polgári infrastruktúra elleni támadásokat tiltja a nemzetközi jog, bárhol is történjenek.

Aggodalmukat fejezték ki azon ukrán gyerekeknek sorsa miatt, akiket Oroszország jogtalanul deportált Ukrajnából, vagy erőszakkal hurcolt el Ukrajna Oroszország által ideiglenesen megszállt területeire.

"Az igazságszolgáltatás iránti elkötelezettségünktől vezérelve továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy az orosz polgári és katonai hatóságokat illetékes bíróságok előtt felelősségre vonják az Ukrajna és népe ellen elkövetett bűncselekményekért" - fogalmaztak.

Emellett elítélték Oroszország arra irányuló kísérleteit, hogy büntetőintézkedéseket vezessen be azok ellen, akik az oroszok által a háború során elkövetett bűnökért való felelősségre vonására törekszenek, beleértve a Nemzetközi Büntetőbíróság bíráit és ügyészeit is. Hangsúlyozták továbbá: Oroszországnak teljes mértékben eleget kell tennie nemzetközi jogi kötelezettségének arra vonatkozóan is, hogy végrehajtsa az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) jogerős ítéleteit.

"Mivel Oroszország háborúja a harmadik évébe lép, és mivel megemlékezünk a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város jogellenes annektálásának 10. évfordulójáról is, ismételten megerősítjük, hogy határozottan elítéljük az Ukrajna elleni háborút, és rendíthetetlenül támogatjuk Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül" - tették hozzá.

Dunja Mijatovic, Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményében létfontosságúnak nevezte, hogy a szervezet tagállamai továbbra is foglalkozzanak a háború emberi jogi következményeivel, mind közösen, mind egyénileg. Az áldozatokat továbbra is támogatni kell, és megfelelő jogorvoslatot kell biztosítani számukra - húzta alá. Minden erőfeszítést meg kell tenni mindazok felelősségre vonására, akik felelősek az emberi jogok megsértéséért és a háborúban elkövetett bűncselekményekért - jelentette ki.

"Szolidaritást vállalok Ukrajna bátor népével, amely megvédi emberi jogait és szabadságait. Az ő küzdelmük egyben a mi közös küzdelmünk is az emberi jogok védelmében" - tette hozzá az emberi jogi biztos.