Illegális bevándorlás - Uniós biztos: a migránsok visszatérésének aránya folyamatosan emelkedik

- Az Európai Unióba illegálisan érkező migránsok származási országukba való visszatérésének aránya folyamatosan emelkedik, ez nagyon fontos tényező ahhoz, hogy a migrációt hatékonyan lehessen kezelni - jelentette ki csütörtökön Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos Luxembourgban.

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve Johansson elmondta, hogy a találkozón megvitatják az EU új migrációs és menekültügyi paktumjának végrehajtási tervét, amelyet az Európai Bizottság szerdán fogadott el. Mint mondta, a terv operatív, és a "tagállamok alig várják, hogy elkezdhessék a végrehajtását."

"Mind a 27 EU-tagállam nagyon lelkes, hogy végrehajtsa az intézkedéseit, nem vonakodnak. Végrehajtják, és mi támogatni fogjuk őket ebben" - válaszolta Johansson arra az újságírói kérdésre, mely tagország nem venne részt a paktum megvalósításában.

Az uniós biztos elmondta továbbá, hogy a jelenlegi - belga - uniós soros elnökség nagy erőfeszítéseket tett a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem érdekében. A tanácskozáson megvitatják a legfenyegetőbb bűnszövetkezetek feltérképezését, és arról is tárgyalnak, hogyan lehetne még hatékonyabbá tenni az Európai Kikötők Szövetségét, amelynek célja, hogy az információmegosztás révén támogassa a drogbandák elleni fellépést.

Ugyancsak szóba kerül az ukrán menekültek ideiglenes védelmének meghosszabbítása. "A bizottság javaslatot terjesztett elő az egy évvel történő meghosszabbításra. Remélem, hogy ezt a miniszterek politikailag támogatni fogják" - jelentette ki.

Nicole de Moor migrációs ügyekért felelős belga államtitkár nyilatkozatában úgy vélte, hogy a migrációs paktum kidolgozáskor a kelleténél kevesebb figyelmet kapott az, hogy több migráns az EU-ba való legális belépést követően, gyakran vízum alapján menedékjogot kér. "Fokoznunk kell erőfeszítéseinket a vízumokkal való visszaélésekkel szembeni küzdelemben, és itt is erős és közös európai válaszra van szükségünk" - szögezte le.

MTI