Lamperth Mónika teljes beszédének írott változata

A szocialista önkormányzati miniszter azt ígérte az MSZP választmányának, hogy a területfejlesztési törvény módosításakor olyan javaslatot terjeszt a kormány elé, amely a kormánypárti politikusoknak jó lehetőséget ad a regionális területfejlesztési tanácsban. Ez derül ki abból a hangfelvételből, amely a Magyar Rádió birtokába jutott.

Első: ez nem az önkormányzati választásokkal függ össze, de mindenképpen szeretnék reagálni arra, a folyosón beszélgetve többen mondták, hogy ott van erősen a dilemma a közvéleményben, hogy legyen kongresszus vagy ne legyen. Nagyon határozottan szeretném megerősíteni az elnökségben elfoglalt álláspontomat, hogy legyen kongresszus. Hát mi a túrót üzen az, ha elhalasztjuk? Hát azt gondolják, hogy félünk valamitől. Kinn van a nyilvánosság előtt, hogy kongresszust tartunk 25-én. Nem lehet egy ilyen úton elindulni. Ha bárkiben fölmerül kétely ezzel kapcsolatban, ezzel az érvemmel szeretném ezt az álláspontom megerősíteni.

 

Második: az önkormányzati választásokon én lényegesen jobb eredményre számítottam, szeretném ezt elmondani nektek. Frakcióülésen is volt vita erről, volt aki azt mondta, hogy mire számítottunk!? Én megmondom nektek őszintén, jobb eredményre számítottam. 81 önkormányzati kampányrendezvényen voltam ott. Szeretném e helyütt is mint önkormányzati miniszter és mint MSZP elnökségi tag megköszönni nektek azt az irdatlan erőfeszítést, amit az önkormányzati kampányban csináltatok. Higgyétek el, én biztosan tudom mondani, hogy éreztem a bőrömön, hogy ott is volt irtózatos erőfeszítés, ahol egyébként nagyon nehéz volt a passzivitásból az embereket megmozdítani, hogy láttam lelkes kitelepülés-szervezőket akkor, amikor csak néhányan sétáltak oda. Elmondták jó néhányan a kitelepüléseken, hogy azok az emberek, akik eljöttek áprilisban lelkesen, odajöttek a pulthoz és akartak velük beszélni, azok vagy kikerülték a pultot vagy odébb mentek. Ezek nem mentek el a Fideszre szavazni, ezek azok, akikről Szekeres beszélt, hogy otthon maradtak. És nagyon összetett az oka. Nem igaz, hogy csak a megszorító intézkedések vannak ebben. Nem igaz, hogy csak a kiszivárgott, vagy a kiszivárogtatott beszéd, sokféle oka van ennek. Én azt gondolom, hogy nem lehet megspórolni egy tisztességes elemzést, hogy ennek a mélyére nézzünk, mert utána lehet ebből tovább építkezni. Ennek a részleteiről én most nem akarnék beszélni, mert szűk az időkorlát, de azt gondolom, hogy ebben tudatos politikai munkát kell az elnökségnek is és a választmánynak is végezni.

 

Harmadik állításom: nagyon gyorsan és nagyon profi módon újra fel kell mérnünk a Baloldali Önkormányzati Közösséget. Egészen más a dolga a BÖK-nek a mostani politikai szituációban. Szocialista-szabad demokrata kormány, és megerősödött területi önkormányzati képviselet az ellenzék részéről, tehát fideszes erősödés, és olyan helyeken is ellenzékbe szorultunk, ahol egyébként rémálmainkban nem gondoltuk volna. Egészen másfajta politikai működést igényel helyben, erről beszélt Szekeres Imre, én nem akarok többet beszélni, és egész másfajta BÖK-szerveződést igényel. Én fölvettem a kapcsolatot Tóth Jóskával, én azt tudom nektek mondani, hogy minden olyan hátteret a BÖK-munkához szakmában, szakpolitikában, információban, anyagban, egyebekben biztosítani fogunk rendszerszerűen, amire nektek ott helyben szükségetek van. A módszerről, a hogyanról most nem akarok beszélni, de megtaláljuk ennek a formáját. Egyet kérek tőletek, nagyon szépen kérem, a Baloldali Önkormányzati Közösség a területen a legtöbb csáppal rendelkező szervezete a Magyar Szocialista Pártnak. Nem akarok egyetlen platformot és szerveződést sem megbántani, de tapasztalatból mondom, amit mondok. A BÖK-öt megyénként is, és megyékben is nagyon erősen kell újjászervezni, mert ez fog majd keretet adni olyan, az önkormányzatokkal kapcsolatos politikai munkához, amire meggyőződésem, hogy iszonyú szükség van az elkövetkezendő időszakban. És itt kitérnék arra, amit az Erika mondott. Ne legyen attól a Magyar Szocialista Pártnak és az MSZP vezető testületeinek fóbiája, hogy a kistelepüléseken nem akarnak szoci színekben elindulni a polgármester-jelöltek. Ne legyen! Nekünk ugyanolyan értékes az a független színekben megválasztott polgármester, aki eljön a BÖK-be, és hajlandó megcsinálni azt, hogy BÖK-ös polgármesterként egyébként a falut szervezi egy országgyűlési választásokon az MSZP mellett. Mert a faluban a mieinknek is attól van fóbiája, hogy eddig vannak a pártokkal, és egyébként sok jobboldali ember is hajlandó egy független, de baloldali értéket valló jelölt mellé odatenni az x-et, mert rendes embernek tartja, aki sose tenné oda a szegfű mellé. Tehát áthoz abból a városból. Az MSZP-nek a kistelepülés, a faluk, a kisváros és a nagyváros között nagyon éles határvonalat kell húzni ilyen szempontból. Az megengedhetetlen, hogy egy nagyvárosban ne legyen MSZP-s polgármester-jelölt. Megengedhetetlen. Mert ott a mi szavazóinknak rá kell ismerni, hogy ez az a pofa, ott a szegfű, oda teszem az x-et. Ez is egyébként elemzést igényel, de a falukra nézve, hosszú évek tapasztalatait mondom, higgyétek el, hogy nekünk azokat a polgármestereinket, akik velünk vannak, de nem akarják erősen lengetni a szoci zászlót valamiért, azokat a BÖK-be meg kell fogni, és erős szerveződésként kell őket rendszerszerűen működtetni.

 

Utolsó gondolat: napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. Higgyétek el, hogy tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban. Bízzatok bennem, tisztességes javaslatot teszünk le az asztalra és fogunk erről egyeztetni frakció-keretben is, ha kell, választmány-keretben is. Gábor, fölajánlom, hogy a választmány-keretben is tudunk erről egyeztetni, és olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban, címlapon megjelent állítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz. Ha kétharmaddal megszavazta volna a regionális választott önkormányzatot, ma más helyzet lenne. Mit mondtam, elrontottam valamit? Szóval nem szavazták meg a választott regionális önkormányzatot, állami felelősségben hagyták továbbra is ezt! Ezért nekünk ehhez kell alakítani az intézményrendszert. Örülök, hogy értjük egymást! Köszönöm.

 

 

(Forrás:MR)