LMP: az embereket, ne az akkumulátorgyárakat támogassák Komáromban

Az LMP szerint a környezetszennyező akkumulátorgyár helyett a komáromi embereket illeti az állami támogatás, amit valódi fejlesztésekre kell fordítani - mondta Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken.

Az LMP-s politikus a komáromi SK Batteries akkumulátorgyár bejáratánál tartott, online is követhető sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány közpénzzel tömi ki a gyárat, amely az elmúlt években 95 milliárd forintos támogatást kapott. Ebből az összes komáromi ingatlan szigetelése, nyílászárócseréje, fűtés-korszerűsítése megvalósulhatott volna, napelemet lehetett volna szerelni minden ház tetejére; belefért volna játszóterek, parkok, óvodák, bölcsődék felújítása, nyolc iskola rekonstrukciója, a koppánymonostori vasúti feljáró és kerékpárút-hálózat kialakítása, és a teljes víz- és csatornahálózatot is felújíthatták volna - mondta.

Hozzátette: ezzel szemben a kormány úgy döntött, nem az itt élők érdekeit támogatja, hanem idetelepülő, környezetszennyező cégek működését. Kiemelte: a jogi környezet is az ő érdekeiket segíti, a szennyezés miatt kirótt pár milliós bírságokat pedig "az adófizetők pénzéből röhögve" kifizetik.

Csárdi Antal felidézte: a közelmúltban nyolc ember került kórházba nitrogén-cianid-szivárgás miatt. Ennek a vegyületnek a párolgó gőze rendkívül veszélyes, ahogy a szintén kikerülő nitrogén-dioxid is mérgező gáz - tette hozzá.

Kiemelte, nem első alkalommal történt meg, hogy mérgezéses tünetekkel dolgozókat kellett kórházba szállítani.

Közölte: az LMP ismét benyújtja az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatát, ami a szankciók jelentős szigorítását célozza. A javaslat alapján a visszaeső szennyező cégeket be kell zárni, illetve fel kell függeszteni működésüket. A lakosság egészségét veszélyeztető cégeknek minden adóforint állami támogatást vissza kell fizetniük - rögzítette.