Mogherini: az EU fellép a faji megkülönböztetés minden formája ellen

Az Európai Unió folytatja a küzdelmet a faji megkülönböztetés, valamint a fajgyűlölet minden formája és megnyilvánulása ellen, és minden eszközzel biztosítja a sokféleség tiszteletben tartását - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

A faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről szóló nemzetközi egyezmény hatálybalépésének 50. évfordulója alkalmából tett nyilatkozat szerint világszerte, az Európai Uniót is beleértve nagyon sokan válnak faji alapú zaklatás és gyűlöletbeszéd áldozatává bőrszínük, etnikai származásuk vagy vallásuk miatt.

"Az Európai Unió sürgeti az egyezmény egyetemes megerősítését, és felszólít minden országot, amely még nem fogadott el egyedi panasztételi eljárást, hogy mielőbb tegye meg" - fogalmazott Mogherini.

Az unió azon dolgozik, hogy előmozdítsa a megkülönböztetésmentességet, a társadalmi befogadást és az esélyegyenlőséget mindenki számára, valamint a faji megkülönböztetés tilalmának egyetemes betartását. Emellett a romák integrációján fáradozik annak érdekében, hogy előmozdítsa aktív részvételüket a döntéshozatali folyamatokban - tette hozzá Federica Mogherini.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács, valamint rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) és a bécsi központú Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös nyilatkozatban arra hívta fel a figyelmet, hogy számos más etnikumból származó vagy bevándorlóháttérrel rendelkező ember nem érvényesül az európai munkaerőpiacon. Ez a faji megkülönböztetés az esélyegyenlőség megteremtését szolgáló törvények ellenére is fennáll.

Az intézmények sürgős változás szükségességét hangsúlyozták az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának biztosítása érdekében. Felszólítottak a megkülönböztetés ellen hozott nemzetközi és nemzeti jogszabályok érvényesítésére, ideértve a legszigorúbb szankciókat is.

Egyebek mellett hangsúlyozták, hogy a foglalkoztatáshoz való hozzáférés kulcsfontosságú a sikeres és fenntartható társadalmi befogadáshoz. Politikai és gyakorlati szintű erősödésre van szükség az etnikai kisebbségek előtt álló, foglalkoztatáshoz való alapvető jogukat korlátozó akadályok csökkentése érdekében - tették hozzá.

MTI