Nyílt levél a HÖOK Elnökségéhez: a Budai Várban emberek élnek!

Ekler Gergely elnök úr

HÖOK

 

Tisztelt Elnök Úr!

A sajtóból értesültünk arról, hogy a HÖOK a tandíj elleni demonstrációját 2006. október 19-én a Budai Várban, a Dísz téren kívánja megtartani.

       Engedje meg, hogy felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Dísz téren és a Budai Várban lakók már több alkalommal kifejezték ellenérzésüket a különböző - a közvetlen lakókörnyezetükben tartott - demonstrációk ellen. Erről az önkormányzati választásokat megelőzően tájékoztattuk a választásokon induló polgármester-jelölteket és önkormányzati képviselő-jelölteket is. (A polgármester-jelöltek egy kivételével elismerték az itt élők igényét a nyugalmasabb élethez.) Kérjük, ezzel kapcsolatos anyagainkat tekintsék meg a www.varilakos.extra.hu honlapunkon

(önkormányzati választások 2006).

       Tájékoztatjuk, hogy a Dísz téren egy gyógyszertár, egy postahivatal, egy óvoda és tíz lakóépület áll.

Kérem, szíveskedjen legalább egy ésszerű érvet felhozni annak alátámasztására, mi indokolja demonstrációjuk ebben a környezetben való megtartását. Amennyiben nem talál ilyet, kérem, gondolja át, hogy kinek címezik a tiltakozást és az mennyiben érinti a Budai Várban élőket és dolgozókat. Amennyiben ilyen összefüggést nem találnak, kérjük, fontolják meg, hogy feltétlenül szükség van-e az itt élők nyugalmának megzavarására, a közterület elfoglalására és a Dísz téri parkoló kiürítésére.

    Javasoljuk, hogy a jövőben szíveskedjenek akcióik előtt egyeztetni az érintett civil szervezetek képviselőivel is.

 

Üdvözlettel:

 

Bulyovszky Tamás

elnök

Vári Lakosok Egyesülete

Úri u. 18.

 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnökének válaszlevele a Vári Lakosok Egyesülete elnökének

 

 Tisztelt Elnök Úr!

 

 Őszintén sajnálom, hogy egy békés, hallgatók által hallgatóknak szervezett, másfél órás demonstráció híre így felkavarta Önöket. Bízunk benne, hogy a tüntetésünkön jelen lévő hallgatók felelősségteljes és méltóságteljes magatartása bebizonyítja majd Önnek, Önöknek, hogy előzetes félelmeik alaptalanok voltak.

      A budai Várra két ok miatt esett a választásunk. Egyrészt meglehetős távolságra van tüntetésünk eredeti helyszínétől, a Kossuth tértől, s a budapesti intézmények hallgatói számára mégis jól megközelíthető.Végleges döntésünket a rendőrséggel történt többszörös egyeztetésünk után hoztuk meg.  (Azt, hogy miért nem a Kossuth téren tartjuk 19-ei rendezvényünket, kérem, hadd ne részletezzem, remélem, Ön, Önök számára is magától értetődő.)

    Másik indokunk magában a Várban, annak szimbolikus többletjelentésében keresendő. Meggyőződésünk, hogy egy modern, a tudásra épülő társadalom számára a felsőoktatás olyan stratégiai fontossággal bír, mint egy vár a lovagkorban: a közösséget megtartó és erősítő, fejlődésének alapot biztosító szerepe van. Úgy is fogalmazhatnék: a mai világban egy országnak annyi esélye van modern, minőségi felsőoktatás nélkül, mint a középkorban egy végvárak nélküli kis hercegségnek.

    Szeretném felhívni figyelmét, hogy a közhivatalok és -intézmények zavartalan működését a rendőrség biztosítani fogja, mint ahogy arra is ügyelnek majd, hogy semmilyen atrocitás ne érhesse se Önöket, se a demonstrálni megjelent hallgatókat. E célból - egy biztonsági cég szolgálatait igénybe véve - magunk is gondoskodni fogunk további biztosításról.

      Végül szeretném arról is biztosítani, hogy a rendezvény végét követően mindent el fogunk követni azért, hogy a jelen lévők minél hamarabb elhagyják a Dísz teret, hogy ne zavarják meg az Önök koraesti óráit.

    Egyesületüknek jó munkát kívánva, megértésükben bízva, üdvözlettel:

 

     Ekler Gergely

     elnök

     Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája