A természeti csapások évszázadai

Tudomány - 2006-08-17

A következő kétszáz év a természeti csapások évszázadai lesznek, amikor jelentősen megszaporodnak az erdőtüzek, az árvizek, s az emberek sokat szenvednek majd a szárazságtól is - vélik angol tudósok.

Szép lassan elpusztítjuk...

A Bristoli Egyetem kutatói 52 komputeres szimulációs modellt segítségével igyekeztek megállapítani az éghajlati változások bekövetkeztének veszélyét a világ legfontosabb ökológiai rendszereiben. Az így nyert eredményeket csoportosították aszerint, hogy a globális felmelegedés hatására mely régióban mennyivel emelkedik az átlaghőmérséklet: kevesebb, mint 2 Celsius fokkal, 2-3 Celsius, vagy 3 Celsius foknál többel - olvasható a BBC News hírei között.

 

A vizsgálatot irányító Marko Scholze, a Bristoli Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója szerint az eredmények a globális felmelegedés és az ökológiai rendszerek károsodása közötti egyenes összefüggésre világítanak rá. "Meredeken emelkedő kockázat és az érintett területek növekedését mutattuk ki a felmelegedés magasabb értékeivel kapcsolatosan" - nyilatkozta a tudós. Véleménye szerint, még ha azonnal sikerülne csökkenteni a káros anyagok kibocsátását a légkörbe, a Föld egyes régióiban megnő a kataklizmák veszélye. A kutató szerint az erdőtüzek Eurázsiában, Kína keleti részében, Kanadában és az Amazonas vidékén pusztíthatnak.

 

A globális felmelegedés miatti szárazság és ivóvízhiány fenyegetésével pedig Nyugat-Afrikában, Dél-Európában, valamint az Egyesült Államok keleti partján kell számolni. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy amennyiben a globális felmelegedés mértéke meghaladja a 3 C fokot, a természetes lelőhelyek karbonja mintegy "kimosódik" a talajból, s a légkörbe kerülve tovább súlyosbítja a globális felmelegedés okozta gondokat. (forrás: MTI)