Áttörés a szívinfarktus kezelésében

Tudomány - 2006-07-24

Brit orvosok bejelentették, hogy képesek a szívinfarktus következtében károsodott szívfalat a szív megnyitása nélkül kezelni.

Egy londoni kórház orvosai egy 10 milliméter hosszú eszköz segítségével foltozták be egy 75 éves férfi szívfalában lévő lyukat. A szívfalban keletkező rés a szívinfarktusok egyik ritka velejárója, amely azonban az esetek nagy részében végzetes. A résen keresztül a vér a szív magas nyomású bal kamrájából az alacsony nyomású jobb kamrába áramlik, ami légszomjat és alacsony vérnyomást okozhat, valamint további szervi elváltozásokat okozhat. Jelenleg a szív mindkét oldalát meg kell nyitni ahhoz, hogy a rést befoltozzák, de ez akkora megterhelést jelent, hogy a páciensek fele meghal a műtét alatt.

 

A kezelés során először négyszeres bypass-áthidalást alkalmaznak, majd miután helyreállt a normális véráramlás, a kis, feltekert fémhálót tartalmazó szerkezetet a szív jobboldalán tett apró bemetszéssel juttatják a réshez. Itt kinyitják a fémhálót, amely ernyőként fedi be a rés mindkét oldalát, középen pedig apró kapocs összefogja. A beteget a műtét másnapján lekapcsolják a mesterséges keringtetőgépről, néhány héttel később pedig hazatérhet.

 

Szakértők szerint az eljárás nagy előrelépést jelent, mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a jelenlegi, a szív megnyitását követelő műtétek. (forrás: InfoRádió/BBC)