Biológiai felfedezés, melyet a Gömböc motivált

Tudomány - 2007-10-25

A Gömböc - a magyar matematikai találmány, - melyet Domokos Gábor és Várkonyi Péter talált fel és alkotott meg, most egy újabb nemzetközi tudományos sikerhez vezetett. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóinak felfedezését a Brit Tudományos Akadémia biológiai lapja tette közzé melyben a teknősök geometriájáról alkotott elképzeléseiket fejtik ki.

A két feltaláló a teknősök mozgásának tanulmányozásával elsőként ad tudományos (mechanikai) magyarázatot a magas, boltozatos teknőspáncél kialakulására, matematikai alapon. A patinás folyóiratban megjelent magyar tanulmányról közöl részletes elemzést legfrissebb hírei között a világ legbefolyásosabb tudományos fórumának tartott Nature magazin.

A mindig talpára forduló homogén "keljfeljancsi", a Gömböc különleges formája adta az ötletet a tanulmányhoz, mely magyarázatot szolgáltat a teknőspáncél alakja és a teknős talpraállási képessége közötti kapcsolatra. A magyar kutatók rájöttek, hogy a lapos teknősök hosszú, izmos nyakuk segítségével tudnak talpra állni, míg a magas páncélú, boltozatos teknősök a - Gömböchöz hasonlóan - lényegében a gravitáció segítségével fordulnak meg - magyarázza meg tanulmányában a két magyar tudós. A felfedezés nemzetközi értékű, hiszen több országban beszámoltak a hírről.

(www.edupress.hu)