Elkészült a világ vízszegény területeinek térképe

Tudomány - 2006-08-22

A víz világhete alkalmával rendezett stockholmi konferencián hétfőn bemutatták azt a friss világtérképet, amely Földünk vízhiányos területeit mutatja be. A több száz tudós részvételével megrajzolt térkép tanúsága szerint a korábban jósolt 2025 helyett már 2006-ra elértük azt az állapotot, amikor a világ népességének egyharmada vízhiánytól szenved.

Öt évvel ezelőtt egy sri lankai székhelyű nemzetközi szervezet által készített felmérés arra figyelmeztetett, hogy 2025-re a világ népességének akár egyharmada is vízhiánytól szenvedhet. A Nemzetközi Vízkészlet-gazdálkodási Intézet (International Water Management Institute) vizsgálata akkoriban országos lebontásban és elsősorban az egyes országok adatszolgátatásain alapulva állapította meg, hogy negyed évszázadon belül igen komoly problémát jelenthet több milliárd ember számára a vízhez jutás. Ha az akkori eredmények sokkolónak számítottak, akkor a hétfőn kezdődött víz világhete alkalmával bejelentett kutatási eredmények minden bizonnyal végleg eloszlatnak minden csalfa reményt: a helyzet nem javult azóta.

 

A korábbi vizsgálattal ellentétben a most bemutatott, ötéves kutatáson alapuló eredmények immáron nemcsak országos lebontásban jelzik a vízszegény területeket, hanem régiós szinten is, ráadásul ami még fontosabb: nemcsak az öntözéshez felhasznált víz mennyiségét vették számba, hanem az állattenyésztés során felhasznált vízét is – írja a Nature tudományos magazin. Az immáron műholdas megfigyelést és egyes folyók egyedi helyzetének elemzését is magába foglaló tanulmány azt állítja, hogy a 2025-re várt állapotok immár ma is fennállnak: a világ népességének egyharmada vízszegény környezetben él. (forrás: geographic.hu)

 

Teljes cikk