Észak-Alföld monográfia

Tudomány - 2008-04-04

Megjelent a Kárpát-medence régiói sorozat legújabb kötete, az Észak-Alföld című monográfia, melyet 2008. április 3-án mutattak be egy sajtótájékoztató keretein belül. A kötet ismerteti az Észak-alföldi régió rendszerváltást követő gazdasági, területi és társadalmi folyamatait.

Az MTA Regionális Kutatások Központja közreműködésével megjelenő sorozat a Kárpát-medence régióinak helyzetét vizsgálja napjainkban. A sorozat nyolcadik kötetében az Észak-alföldi régió jelenlegi társadalmi, gazdasági helyzetét elemzik, s felmérik a fejlődés lehetőségeit. A Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyét magába foglaló régió az ország második legnagyobb területű és népességű tervezési-statisztikai régiója, melynek központja Debrecen.

 

A Debreceni Egyetem oktatói rendszeres kutatómunkát végeznek, s az oktatók nagy része tudományos fokozattal rendelkezik. Többen köztük az MTA tagjai is. Mindez nagy hatással van a régió gazdasági, társadalmi fejlődésére, és kulturális felemelkedésére. Nem véletlen, hogy a Magyar Tudományos Akadémia folyamatos kutatási és oktatási együttműködést folytat a Debreceni Egyetem Agrár-és Műszaki Tudományok Centrumával.

 

A sajtótájékoztatón köszöntőt mondott Prof. dr. Nagy János prorektor, az AMTC elnöke, aki úgy nyilatkozott, hogy tudományos és fejlesztéspolitikai érdek az Észak-alföldi régió gazdasági-társadalmi szempontú bemutatása. Továbbá beszédet mondott Gazda László országgyűlési képviselő, Prof. dr. Horváth Gyula, a Magyar Tudományos Akadémia főigazgatója, valamint dr. Baranyi Béla, az MTA doktora, a kötet szerkesztője.

 

Pécsi Éva