Fábián István lett a DE Tudományegyetemi Karok elnöke

Tudomány - 2008-06-24

A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (TEK) tanácsa zárt szavazáson prof. dr. Fábián István vegyészt, a TEK korábbi kutatási, fejlesztési és innovációs elnökhelyettesét választotta meg a hét karból álló központ elnökévé június 23-án.

Az új elnök három évig vezetheti a TEK centrumát.

Fábián István a folytonosság jegyében kívánja az előtte álló három éves ciklusban vezetni a Tudományegyetemi Karokat, fontosnak tartja az előző vezetés által megkezdett programok továbbvitelét, kiteljesítését, ugyanakkor az állandóság illúziója nélkül próbálja meg fejleszteni, elképzelései szerint is alakítani a centrum cselekvési terveit.

 

Pályázatában az új elnök kifejtette, hogy a hét karból álló TEK sokszínűsége olyan programok beindítását teszi lehetővé, amely az ország sok más felsőoktatási intézményében, a szűkebb szakmai profil miatt nehezebben lehet megvalósítható. A TEK-en működő magas színvonalú alapkutatásokra épülő egyetemi tevékenység kellő alapot szolgáltat az évtizedek alatt kialakult tudásbázisát gazdasági hasznosításához. Fontos célkitűzés, hogy a hagyományos értékek megőrzése mellett az intézmény váljon szolgáltató egyetemmé.

 

Az új elnök az egyik legfontosabb feladatnak a bolognai rendszerű felsőoktatásban beindult BA/BSc képzések tapasztalatainak összegzését tartja, illetve a már akkreditált mesterképzésekre való átállás gördülékennyé tételét, továbbá újabb mesterszakok akkreditálását, elindítását kívánja megvalósítani. Fábián István a TEK karain oktatott szakok európai akkreditációját szorgalmazza, hiszen ez jelentősen megnövelné a diplomák értékét, egyben a munkaerőpiacon is versenyképesebbé tenné az itt végzett hallgatókat.

 

A Tudományegyetemi Karok hallgatóinak életéhez kapcsolódik a hallgatói szolgáltatások növelésének terve, illetve az olyan közösségi terek kialakításának elgondolása, amelyek élhetőbbé teszik az egyetemisták számára a tanulóéveket, a Debreceni Egyetemen eltöltött időszakot. A TEK vezetésének továbbá fontos feladata az is, hogy tehetséggondozó programokkal ösztönözze a tehetséges tanulókat, elismerje a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatókat és oktatókat.

 

A centrum intézményfejlesztésére vonatkozóan az elnöki program a korábban eltervezett informatikai épület megvalósítását, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar bővítését, az izotóp laboratórium és a kémiai épület rekonstrukcióját tartalmazza.