Hajdú-bihari projektek – uniós támogatással 4.

Tudomány - 2006-07-10

Az európai uniós társfinanszírozású fejlesztések Hajdú-Biharban is éreztetik a hatásukat. A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjaira a megyéből több mint kétezren pályáztak, közülük 1 047-en kaptak támogatást, összesen csaknem 48 milliárd forintot. Sorozatunkban ezek közül mutatunk be néhány példaértékű projektet.

Az egészségesebb élet jegyében – Debrecen

 

A várható eredmény 2010-re: 214 ezerrel kevesebb táppénzes nap, 12 százalékkal kevesebb haláleset. Ez a mottója az úgynevezett Auguszta-programnak, amely a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DEOEC) valósul meg egy összetett – a gyógyítást és az egészségügyi szolgáltatások korszerűsítését, a kutatási, oktatási célokat egyaránt szolgáló – intézményfejlesztési beruházás keretében, a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program segítségével.

 

– Az utóbbi évtizedek legnagyobb – több mint 12 milliárd forint összértékű – hazai egészségügyi fejlesztési programjának fizikai keretét az – eredetileg tüdőgyógyászati intézményként a klasszikus debreceni klinikai területtől kissé elkülönülten, a Nagyerdőben létesített – Auguszta-főépület teljes rekonstrukciója, valamint tetőterének beépítése adja. Ehhez csatlakozik majd az a 13 ezer négyzetméter alapterületű új klinikai tömb, amelyben helyet kap egy központi műtőblokk – ideg-, ér-, onkológiai, mellkas-sebészeti, egynapos sebészeti és szeptikus műtőkkel –, s a központi aneszteziológia. Az ezen egységekhez tartozó klinikai osztályokhoz megközelítőleg 400 klinikai és intenzív ágy tartozik majd. A rekonstruált főépületben helyezik el a Neurológiai Klinikát, a Kardiológiai Klinika egy részét, valamint a III. számú Belgyógyászai Klinika angiológiai és immunológiai részlegét. Ezzel egyidejűleg a klasszikus klinikai telepen felújítják az Ideg- és Elmeklinika épületének mintegy 6 ezer négyzetméteres részét, amely a Tüdőgyógyászati Klinikát és a Pszichiátriai Tanszéket fogadja majd be – sorolta el Kecskés Gábor, a DEOEC gazdasági igazgatója.

 

A 2005 februárjában kezdődött program keretében az év folyamán már megépült a Sugárterápia Tanszék 28 ágyas fekvőbeteg-egysége a terápiához szükséges berendezések fogadóhelyeivel együtt. Elkészült a III. számú Belgyógyászati Klinika járóbeteg-ellátó részlege. A kardiológiai ambulancia rekonstrukciójával szívultrahangos szakrendelőket alakítottak ki. A Szívsebészeti Klinika tetőterében kap helyet a szívbetegek gondozásában fontos tornaterem. 2005-ben megkezdődtek az Onkológiai Tanszék bővítésének előkészítő munkái is. Az Auguszta-programnak azonban mindez csupán a fizikai kerete. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma e programmal egy úgynevezett Kardiovaszkuláris és Onkológiai Komplex Regionális Egészségcentrumot hoz létre. Az Észak-alföldi és az Észak-magyarországi Régió hat megyéjének betegellátási igényét elégíti majd ki a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések körében, egyrészt közvetlenül, másrészt a két régió más egészségügyi intézményeinek segítségével: a megelőzést, a szűrést, a diagnosztikát, a műtéti terápiát, a rehabilitációt, az utógondozást.

 

Az Auguszta-program egészségcentrumának alappillére a brit mintára létrehozandó Északkelet-magyarországi Egészségobszervatórium, amely a DEOEC jelenlegi Népegészségügyi Iskolája – hamarosan Népegészségügyi Kara – körül szerveződik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az önkormányzatok, iskola-egészségügyi intézmények, civil szervezetek, egyházak együttműködésével. Az egészségobszervatórium működésének célja a népesség egészségi állapotának javítását tervező stratégia kidolgozása s a betegségmegelőző tevékenység kibontakoztatása: a dohányzás, az alkohol- és droghasználat elleni küzdelem, az elhízás mérséklése, a népesség fizikai aktivitásának serkentése. A magas vérnyomás és a cukorbetegség szűrése, az anyagcserebetegségek szűrésmódszertanának kidolgozása és bevezetése szintén nagyon lényeges tevékenységek lesznek.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ügyintézés otthonról, interneten - Hajdúszoboszló

A molekulaépítéstől a gyógyszergyártásig - Debrecen

A zsineges mellett a hálós is sikeres - Berettyóújfalu