Kutatóközpont Debrecenben?

Tudomány - 2006-07-10

Európa egyik legnagyobb kutatóközpontja épülhet meg Magyarországon, ha a magyar kormány ajánlatot tesz, s uniós szinten is döntenek arról, hogy a tervezett európai neutronforrás magyar helyszínen valósuljon meg.

A tervezett kutatóközpont elsősorban anyagvizsgálatok céljára jönne létre. Az eljárás lényege: az úgynevezett spallációs neutronforrásban egy - több mint egy kilométer hosszú - acélcsőben elektromosan töltött protonokat gyorsítanak, majd a vizsgálni kívánt céltárggyal ütköztetik őket. A céltárgy atommagjait a protonok felaprítják, és ezzel rengeteg - elektromosan semleges - neutront szabadítanak ki. Ezekből egy "neutronnyalábot" hoznak létre, amellyel a legkülönfélébb anyagok belső szerkezetét vizsgálhatják.

   

Az eljárás számos tudományterületen - így a szilárdtestfizikában, a kémiai szerkezettanban, molekuláris biológiában, rákgyógyászatban, a gyógyszergyártásban vagy élelmiszer-vizsgálatokban – hasznosítható. 2005-ben a debreceni önkormányzat bejelentette, hogy hivatalosan is pályázik a kutatóközpont befogadására.

ID.