Langyos, forró, tűz! Veszélyes szinten a globális felmelegedés

Tudomány - 2006-09-26

Egy kutatás szerint a Föld átlaghőmérséklete veszélyesen megközelítette a valaha volt legmagasabb értéket, és a globális felmelegedés egyre csak növekszik – elképzelhető, hogy eléri a kritikus mértéket. Nincs már messze a földfelszín drasztikus átalakulására.

A legfrissebb elemzések szerint a Föld átlaghőmérséklete egyre magasabb. Cak az elmúlt 30 év alatt 0,2 Celsius fokos emelkedést mutattak ki, vagyis a talaj átlagos hőmérséklete 15-16 Celsius fok között van. További 1 Celsius fok növekedéssel megdöntenénk az elmúlt 3 millió év hőmérsékleti rekordját. Mindez, az ember okozta légszennyezésnek köszönhető, az üvegházhatású gázok és az erdők egyre nagyobb területen történő kiirtása több más tényezővel együtt meghozták az eredményüket: az atmoszféra egyre jobban felmelegedik, a sarkköri jégtáblák olvadásnak indulnak és a fehér felszín alól napvilágra kerülő, sötétebb színű talaj és óceán a fény visszaverése helyett elnyeli azt, ezzel is tovább melegítve a felszínt.

 

Még 2-3 Celsius fok melegedés és elérjük a három millió évvel ezelőtti állapotot – akkor azonban a tengerszint 25 méterrel magasabb volt, mint ma, számíthatunk tehát a földfelszín drasztikus átalakulására, egy egészen más kinézetű Földre, legalábbis a pesszimistább tudósok szerint. Pedig épp nemrégiben érkeztek megnyugtató hírek a sarkköri ózonlyuk állapotáról, most viszont itt a régi-új fenyegetés, a kipufogógázok áradata, a nagyvárosi szmog és a trópusi esőerdők méregdrága bútorrá alakítása nem marad büntetlenül. (forrás: portfoliolight.hu)