Lézerfizikusok kapták a Nobel-díjat

Tudomány - 2018-10-02

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn mutatta be az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseit, kedden pedig a fizikai kategória kitüntetetteit ismerhettük meg.

A 2018-as fizikai Nobel-díjat Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland nyerték el- számol be a Nobel-díj hivatalos Twitter-oldala. A szakértők a lézerfizikában értek el jelentős áttöréseket.

Ashkin az optikai csipeszek létrehozásáért, illetve azok biológiai rendszerekben történő alkalmazásáért kapta meg az elismerést. Az optikai csipesz különlegessége, hogy lézerujjaival képes megragadni az apró részecskéket, például az atomokat. Az eszközzel a kutatók képesek sérülések okozása nélkül is megvizsgálni az élő sejteket.

Harmadik alkalommal kapott nő fizikai Nobel díjat. Utoljára Maria Goeppert-Maye kapta meg, 1963-ban, 55 évvel ezelőtt.

Mourou-nak és Stricklandnek a nagy intenzitású, ultra-rövid optikai impulzusok előállításáért ítélték oda a díjat. Az ilyen elven működő lézereket nemcsak az iparban, de a gyógyászatban is fel tudják használni, segítségükkel ugyanis precízen lehet bevágásokat ejteni és lyukakat fúrni a különböző anyagokon.