Nézzünk hullócsillagot a hétvégén!

Tudomány - 2006-08-11

Hullócsillagok akkor tűnnek fel az égen, ha parányi porszemek vagy fémdarabok ütköznek össze Földünkkel. A parányi porszemek a légkör molekuláival való súrlódásuk következtében azonnal átmelegszenek és felizzanak, felvillanó fénycsíkokként tűnnek fel az égen.

A jelenség rövid, hiszen néhány másodperc alatt a meteorok anyaga elég és elpárolog.

 

Bolygónk minden év augusztusában a Perseidák nevű meteorárammal találkozik. A meteorraj a Swift-Tuttle üstökösből szabadul ki keringései során. Bár az üstökös keringési periódusa 128 év, Földünk minden évben szabályszerűen összetalálkozik a Perseidák áramával.

 

A Perseida-meteorraj július 17.-augusztus 24. között figyelhető meg, a legtöbb meteort azonban augusztus 11-12-én éjjel láthatjuk. A Perseus csillagképből érkező meteorrajt Szent Lőrinc vértanú után, akire augusztus 10-én emlékeznek, Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik.

 

A Perseidák gyors és fényes hullócsillagok: a meteorok másodpercenként 60 kilométer sebességgel lépnek be bolygónk légkörébe. A különleges égi látvány sajnos idén nem lesz igazán élvezetes, hiszen a meteorraj maximuma szinte teleholdnál következik be, ezért csak az igazán nagy és fényes meteorok lesznek jól láthatók, azok is elsősorban a fényszennyezéstől mentes, városoktól távol eső helyszíneken. (forrás: National Geographic Online)