Rákellenes varázsgolyó?

Tudomány - 2006-07-06

Alkohol és cigaretta, egyértelműen ennek tudható be, hogy Magyarország egy sor rákmegbetegedésben listavezető. Ötven éve hazánkban és Nagy-Britanniában ugyanannyian betegedtek, illetve haltak meg gége- és nyelőcsődaganatokban, ma a különbség tízszeres.

Nobel-díjat is hozhat az az új módszer, amely jelentősen felgyorsíthatja a genetikai alapú gyógyítás mind szélesebb körű felhasználását. Az Európai Rákkutatók Társaságának legutóbbi, budapesti konferenciáján "varázsgolyónak" keresztelték el a rákgyógyításban áttörést ígérő kezelést.

    

A ritkább betegségek mellett a vastagbél-, tüdő-, emlő- és fej-nyak daganatok célzott terápiája is elkészülhet René Bernards, holland rákkutató új megoldásával. A professzor módszerével a teljes DNS-t vizsgálva, a hírvivő fehérjéből következtet arra, hol a génhiba. A tudósok szerint mindez várhatóan a jövő évtizedben már akár a teljes daganatos betegkörben a szükséges terápiák megvalósíthatóságát jelentheti. A módszer annyira eredeti és olyan nagyszerű eredményeket ígér, hogy feltalálóját kollégái a Nobel-díjra is esélyesnek tartják.

    

A rákkutatók véleménye szerint egész Európában egységes, minősített központokban, központi pályázati pénzekből kell kutatást végezni. Csak a legígéretesebb területekre szabad koncentrálni, ehhez pedig a kutatókat és az orvosokat a kontinensen kell tartani.

- Vissza kell nyerni a kontinens pozícióját, hogy a források és a szakemberek ne Ázsiába és Észak-Amerikába menjenek. Ehhez együttműködés kell - mondta Peter Boyle, a WHO Rákközpont igazgatója, aki szerint Magyarországtól elképesztő mennyiségű tudást, szakértelmet kap az orvostudomány, miközben a rákmegbetegedési és halálozási mutatók itt elborzasztóak. - Alkohol és cigaretta, egyértelműen ennek tudható be, hogy Magyarország egy sor rákmegbetegedésben listavezető. Ötven éve itt és Nagy-Britanniában ugyanannyian betegedtek, illetve haltak meg gége- és nyelőcsődaganatokban, ma a különbség tízszeres - fogalmazott az igazgató.