Tizenöt éves lett a www

Tudomány - 2006-08-09

Augusztus hatodikán lett 15 éves a www, vagyis a world wide web, a világméretű háló, amely hozzájárult az internet elterjedéséhez, és gyökeresen változtatta meg és változtatja napjainkban is az életünket.

Mára világszerte több mint 1 milliárdan interneteznek rendszeresen

A web kifejlesztése a ma 50 éves Tim Berners-Lee nevéhez fűződik, aki akkor a svájci CERN – nukleáris kutatásokat végző európai szervezet – laboratóriumában dolgozott.

 

A web ötletét Berners-Lee számára a tudományos világban termelődő töménytelen információ-mennyiség kezelése adta. A férfi munkája 1980-ban kezdődött, amikor megalkotta a hipertextet, tehát a linkelésekre épülő lapstruktúrákat. A webet létrehozó komolyabb projektnek azonban csak 9 évvel később látott neki, 1989 márciusában. Másfél évvel később, 1990 végére már elkészültek a web működéséhez szükséges eszközök, így az első webszerver, valamint az első webböngésző és szerkesztő is, az oldalak továbbítást lehetővé tévő HTTP, valamint a címeket leíró URL, így megszülettek az első weboldalak is. A rendszer egy Apple NeXT munkaállomáson futott.

 

A web világra jövetele napjának 1991. augusztus 6-át tartjuk, ugyanis Berners-Lee ekkor hozta nyilvánosságra a projektet egy News Group listára küldött levelében, és tette hozzáférhetővé az eszközöket. Mint írja: "A WorldWideWeb (WWW) projekt azt célozza, hogy lehetővé tegye bármilyen információra mutató link létrehozását. (...) A WWW projekt azért indult el, hogy a magas energetikai fizikusok adatokat, híreket és dokumentációkat oszthassanak meg. Rendkívül mértékben foglalkoztat minket, hogy a webet más területekre is elterjesszük (...)". (forrás: hwsw.hu)

 

Teljes cikk: Tizenöt éves lett a www