A KMKSZ üdvözli Volidimir Zelenszkij győzelmét az ukrán választáson

Vélemény - 2019-04-23

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kedden Ungváron kiadott nyilatkozatában üdvözölte Volodimir Zelenszkij győzelmét a vasárnap befejeződött ukrán elnökválasztáson, egyben annak a reményének adott hangot, hogy az új államfő megválasztása után Kijev felhagy a magyarellenes politikával.

A KMKSZ megelégedéssel vette tudomásul, hogy az ország lakosságának túlnyomó többsége, köztük "a kárpátaljai magyarság is a változásra szavazott". "Köszönetet mondunk minden honfitársunknak, aki elment szavazni, s ezáltal esélyt teremtett arra, hogy az ország elindulhasson a felemelkedés útján" - áll a közleményben.

A KMKSZ gratulál a polgárok bizalmát elnyerő Volodimir Zelenszkij elnöknek, és úgy véli, hogy a választók több mint 72 százalékos többségének támogatása olyan politikai tőkét teremtett, amelynek birtokában a megválasztott elnök új, valóban európai értékeken nyugvó politikai irányvonalat követhet. A magyar szervezet szerint a magyarlakta településeken a szavazók több mint 90 százaléka támogatta a változást annak reményében, hogy az új elnök, az elődjével ellentétben, nem folytat majd magyarellenes politikát.

A KMKSZ bízik abban, hogy az új elnök hatalomra kerülésével Kijev felhagy a magyarság célzatos asszimilálásának politikájával, s az alkotmánynak és nemzetközi dokumentumoknak megfelelően teljes körűen biztosítja nyelvhasználati jogait, oktatási jogainak maradéktalan érvényesítését az óvodától az egyetemig. A KMKSZ reméli, hogy Zelenszkij lehetőséget teremt a kisebbségek, köztük a magyarok parlamenti és helyhatósági képviseletének biztosítására, bilaterális tárgyalások útján elősegíti az ukrán-magyar kapcsolatok átformálását, a kettős állampolgárság intézményének legalizálását. A magyar szervezet abban is bízik, hogy az új államfő beszünteti a magyar közéleti személyek vegzálását, és leállítja a magyar szervezetek ellen folyó koncepciós eljárásokat. "Reméljük, hogy az új elnök párbeszédre törekszik majd a társadalom minden rétegével, köztük a nemzeti kisebbségekkel is.

A KMKSZ kész együttműködni minden olyan kérdésben, ami elősegítheti az ország felemelkedését, a kárpátaljai magyarok helyzetének javulását, Ukrajna partneri kapcsolatainak megerősödését Magyarországgal és az Európai Unióval" - szögezte le nyilatkozatában a KMKSZ