A májusi elnökválasztás elhalasztása mellett érvelt a lengyel egészségügyi miniszter

Vélemény - 2020-04-25

A május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztása mellett érvelt Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter a Polsat lengyel tévécsatornán pénteken.

A tárcavezető szerint a jelenlegi járványhelyzetben az egyetlen biztonságos megoldást az jelenti, ha 2022-ig elhalasztják a következő hónapban esedékes voksolást.

Az elnökválasztás fő esélyese a jelenlegi államfő, a népszerűségi listát vezető Andrzej Duda. A szavazás májusi megtartását kifogásolja a lengyel ellenzék, továbbá több egészségügyi szakértő a választók biztonságára hivatkozva.

A PiS ellenőrzése alatt álló alsóház április elején elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a voksolás teljes egészében postai úton valósuljon meg. A jogszabály azóta az ellenzéki többségű szenátusban vár megvitatásra.

Szumowski szerint a levélszavazás biztonságosabb, mint a hagyományos választás, ugyanakkor még biztonságosabb lenne, ha csak két év múlva kerülne sor az elnökválasztásra.

"Ha ez nem megvalósítható, akkor a lehető legbiztonságosabb alternatívát kell választanunk" - szögezte le a tárcavezető.

Egy márciusban közzétett felmérés szerint a megkérdezettek többsége szeretné elhalasztani a szavazást az egészségügyi kockázatok miatt.

Mateusz Morawiecki kormányfő a napokban a Facebook közösségi hálón élőben folytatott konferencián hangsúlyozta, hogy a demokratikus folyamat a koronavírus-járvány idején sem állhat le, az elnökválasztás májusi időpontjának betartására a lengyel alkotmány kötelez, adott helyzetben a levélben szavazás a legbölcsebb megoldás.

Morawiecki rámutatott: a lengyel alaptörvény megszabja, egy választási cikluson belül meddig kell megtartani az államfőválasztást, adott esetben ez az időpont idei év májusára esik. "A demokratikus folyamatnak folytatódnia kell. Nem tudjuk, meddig lesz itt a koronavírus, ezért fogadtuk el a lehető legbölcsebb döntést a választás levélbeli lebonyolításáról" - jelentette ki.

A levélben szavazás biztonságáról Morawiecki azt mondta: a szavazólapokat tartalmazó borítékokat ózonnal fertőtlenítik, a borítékokat szállító személyek, a mintegy 30 ezer szavazóurna, a szavazatokat számláló bizottságok esetében is szigorú egészségügyi szabályokat alkalmaznak majd.

Lengyelországban 10 892 fertőzöttje és 494 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma pedig 1944 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.