Alapvető élelmiszer a hús?       

Vélemény - 2009-05-01

A Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Vágóállat- és Hús Terméktanács és a Húscéh az alábbi levelet juttatta el Bajnai Gordon Miniszterelnök úr, Gráf József és Dr. Oszkó Péter miniszter urak, Navracsics Tibor, Kóka János, Mesterházy Attila és Dr. Semjén Zsolt frakcióvezető urak és Herényi Károly képviselő úr részére:

A sajtóból értesültünk a Kormányzat Áfa átalakítási terveiről, amelynek keretei között – nagyon helyesen – az alapvető élelmiszerek Áfájának csökkentését helyezték kilátásba. A közlemény ugyanakkor csak két termékcsoportot, a tejtermékeket és a péksüteményeket sorolta az alapvető élelmiszerek közé. Értetlenül állunk azelőtt az álláspont előtt, mely szerint a gyümölcsjoghurt, vagy a több ezer forintos sajt alapvető élelmiszer, míg a sertés és marha tőkehúsok és húskészítmények, mint például a párizsi, a virsli, vagy a szalonna nem.

 

 

Az aláíró húsipari és termelői szakmai érdekképviseletei szervezetek az elmúlt évek során többször hívták fel a Kormányzat illetékeseinek, valamint más politikai döntéshozóknak a figyelmét arra, hogy a hús termékpályán a korábbi Áfa emelések súlyos piactorzító hatással jártak és kértük a hústermékek Áfájának érdemi csökkentését. Nem csak arról van szó, hogy az alapvető élelmiszerek, így a hústermékek magas Áfája társadalmilag igazságtalan, hisz ezek a termékek elsősorban a szegényebb rétegek fogyasztói kosarában bírnak jelentős súllyal.

 

Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy a magas Áfa kulcs a hústermékek körében drasztikusan növelte a feketegazdaság súlyát. A hústermékek jelentős része ugyanis azok közé a termékek közé tartozik, amelyek nem márkázottak, nem előrecsomagoltak és rendkívül gyorsan jutnak el az előállítótól a fogyasztóig. Vagyis a rövid termékpálya okán az Áfa-csalás lebukási kockázata rendkívül kicsi, míg az adóelkerülés adta potenciális jövedelem egyre nagyobb. Már a 20 százalékos szint mellett is rendkívül attraktív volt az adóelkerülés, aminek eredményeként – becsléseink szerint – a hústermékeknek közel harmada kerül Áfa-mentesen a belföldi forgalomba.

 

 

Mindezek figyelembevételével, a hús-termékpálya szereplői számára elfogadhatatlan egy olyan igazságtalan és diszkriminatív Áfakulcs-módosítás, amelyik a hústermékek forgalmi adóját emelni és nem csökkenteni szándékozik.

 

 

Kérjük ezért Önt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Áfa-átalakításáról szóló törvénytervezetben a hústermékek Áfáját, más alapvető élelmiszerek adókulcsával együtt, a jelenleginél alacsonyabb szinten határozzák meg!